ja potrošnju na normalnome auto gledam da je oko 10l,ovaj moj 1.8 103kw troši 10l kombinirane vožnje po otoku dakle gaženje i normalno.2.0 kažu da je neisplativ,kao ide lošije od is-a a troši isto ili više ali ima onaj zvuk šestaka(iako ima 110kw ovi stariji pa neznam kojeg on ima).Ja ovog spustim na 6l trenutne na otvorenoj cesti na oko 90kmh,120 vozim na 8l ako ne ubrzavam pa neznam kako taj troši. Pa 6.6l v8 sa 650cfm edelbrock karburatorom sam uspio na 13l dok je normalne(čitaj kombinirane) vožnje 16-20l.Nije to tako velika potrošnja na 2.5l.može se vozit na 12l bez greške,a to je čak i puno ali opće poznato je da bmw troši i ulje i benzin više nego bi trebao, dok 3.1l firebird troši 6-12l isto ima 103kw kao ovaj 1.8 ali ide bolje zbog momenta,isto tako 5.0l TPI šaltung od polovice 80-ih u istom firebirdu ili camaru(isti auti) može se vozit na 10l ako šaltaš na lampice koje ti kažu kad ćeš šaltat da najmanje troši.To nevjeruje nitko tko nije vidio ali puno ljudi nisu vjerovali svojim očima,to je čar pushrod motora-moment.U bok ide ako oćeš na 1500rpm.To uopće nema veze sa našim motorima jer se naši u normalnoj vožnje voze do 3500rpm i treba im i gasa da idu uz neku uzbrdicu ovi manji dok ćeš pushrod v8 vozit na 1000-2500rpm normalne vožnje,a s klimom će trošit isto kao i bez,na uzbrdici će trošit kao i na ravnom,a kad pogledaš održavanje novijeg dizela+potrošnja i održavanje v8+potrošnja shvatiš da je za zamjenit par pi*darijica na prvom skuplje nego točit i vozit v8, ali jebiga ni ja si to nemogu priuštit.Kod nas je situacija da ljudi kupuju što mogu točit,a ne vozit i onda imaš hrpu 2000+ godište neodržavanih automobila jer su svi pasli oči na potrošnju od 6l na autu od 160hp,a nisu razmislili koliko ti dizeli traže održavanja.Dakle nemožemo si većina priuštit ni jedno ni drugo.Za prvo auto je najbolje uzet starijeg pouzdanog benzinca ili dizela ali obavezno starijeg tipa 1.9tdi golf 3(nevolim golfove ali realno to ja jako isplativo auto ako nemaš dobar posao).Kao mehaničar sam održavao i popravljao hrpu automobila i većina su smeće posebno noviji dizeli sa pustom elektronikom po motoru ali i vidio dosta stvari koje nisam mogao vjerovat tipa da 5.0 TPI iz 87. u autu od preko 1500kg može trošit 10l,a isto tako i da 1.8 karb iz audija može trošit 18l(naravno da je nenaštelan ali nitko ništa nije dirao po njemu).
Uglavnom samo želim reć da nije sve kako prijateljov prijatelj govori i da se ne zaletiš odma kupit auto koji je na prvi pogled isplativ,a nakraju te baci u trošak.Bmw ti je dobar izbor i nisu toliko skupi dijelovi više ali sa 1.6l ćeš se razočarat ako ne odma onda u kratkom vremenu jer stvarno loše ide,a to da ćeš se sa 325 prije razbit jer je brz opet glupost jer prvenstveno ta karoserija bolje leži sa 6cil,sa 4 zna trčat prednji kraj na nekim zavojima na kojima sa 6 nebi,a najbitnija stvar je to da je SVAKI auto prebrz za glupog vozača,frend je sa 50ks polom izletio sa 150kmh pa tko je tu lud zato pamet u glavu i sretno sa novim autom