glupi imageshack mi je izbrisao sve slike, a u međuvremenu sam i malo modificirao blokadu pa da vidite promjene. prvo, kondenzator od 10μF je definitivno prevelik i motor trza u višim okretajima. rješenje je manja vrijednost. evo znači, za zip piaggio 2T, zračno hlađenje, '98 godište ide elektrolitski kondenzator 4.7μF 100V. samo da ponovim, skinuti zaštitu sa kabela CDI-ja, krajnja žica je crvene boje. iskopčati je i izvući malo vani da se može lemiti. uvući s druge strane žicu koja je spojena na + kondenzatora i zalemiti je uz stopicu. ukopčati nazad i navući izolaciju.
masu ne treba tražiti okolo, ona je točno iznad samog kućišta od CDI-ja. samo odviti napola maticu i omotati žicu. obratite pažnju da je žica sa - kondenzatora spojena na kabel ( smeđa žica ) i ponovo se vraća na masu nakon potenciometra i sklopke ( plava žica )
najjeftinija zaštita je klastična kutijica od kinder jaja. samo zarezati da prođu 2 žice i zatvoriti.
sad na drugoj strani imamo potenciometar i sklopku. ako vam se sviđa ova moja, možete je naći na nekom starom satelitskom receiveru.
uz malo vještine dovući ćemo to do upravljača. otvoriti pretinac za stvari, skinuti lijevi žmigavac i gurnuti neki žicu prema dolje. vezati sklopku i povući gore.
nakon toga rastaviti plastike upravljača i izvući sve kroz postojeći rupu.
i sad ono najvažnije: potenciometar mora biti baš ovaj 100Ω 1W. spojiti srednju i lijevu nogicu. nebitno na koju žicu. upaliti motor i početi sa podešavanjem. manji otpor-manje okretaja=manja brzina. u mom slučaju 48-49km/h je postignuto na oko 90ohm-a. ne vjerujte brzinomjeru, vrlo je neprecizan. skinuti aplikaciju za GPS, npr GPS test
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.chartcross.gpstest&hl=hrza android i na ravnoj cesti dovesti brzinu na 45-50km/h.
kad je sve podešeno, sakriti sve unutra i ugasiti blokadu.
VAŽNA NAPOMENA: SA BLOKADOM SE NE VOZI!!!!!!!!!!!
ona služi samo da se prođe tehnički ili prilikom zaustavljanja policije. razlog je što gas do kraja nalijeva benzin u karburator koji se ne stigne zapaliti budući blokada prekida iskru i onda imamo sagorjevanje u auspuhu i pucanje.
materijal:
- elektrolitski kondenzator 4.7μF 100V
- trimer/potenciometar 100Ω 1W
- mini sklopka
- 1.5m dvožilnog kabela
- kinder jaje
najveća stavka je upravo ovo posljednje, hehe. jaje smijete pojesti tek kad se sve gotovo i podešeno i kad ste prošli tehnički!