Evo malo komentara sa moje strane... Scoot na 0.5bara neče dugo... Puno je to na stock kompresiji koja je ako se ne varam iznad 11. Spustiti ispod 10 obavezno. Između 8 i 9 bi bilo idealno a to neče biti moguče na 500ccm cilindru samo sa dihtungom glave.
IHI turbina neče dobro tu raditi... Zašto?
500ccm je premalo da ju zavrti na niskim okretajima, kad poludi gubit češ trakciju, pri spikeu turba češ imati trzanje scootera koje če biti jako neugodno iskustvo. Da bi to mogao kontrolirati trebati če ti elektronika da ti kontrolira wastegate i ubrizganjvanje goriva jer čisto sumnjam da možeš stock elektroniku reprogramirati i da ti onda uopče možda raditi sa nadtlakom što pak povlači za sobom ugradnju standalone ECUa sa senzorima na nadtlak. Takvi pak koštaju puno. Wideband lambda je potrebna koja sama košta preko 2000kn. Najjeftiniji standalone ti je VEMS koji sa senzorima dođe preko 4000kn. Postoji velika šansa detonacija, previsokih EGT temperatura, pregrijavanja motora i ulja u istome. Veči hladnjak ulja i vode obavezno, EGT čukicu pod obavezno, neka elektronika obavezno.
Zašto ti ovo sve govorim? Mi smo kod frenda na civicu 1.4 sa 90 konja stavljali istu turbinu i bilo je velikih problema dok to nismo uglazbili. Skoro smo i na krovu par puta završili, par puta je motor presložen jer se pregrijavao, par puta smo za dlaku saobračajku izbjegli i tako dalje, srečom nije bilo detonacija. Ako ti jednom zacvika wastegate ili ako ti turbo ode u spike a usred si zavoja, kišne ceste ili na samom kočenju... Nažalost, ne želim ti to nikako... Ali moglo bi u najmanju ruku biti skupo a u najgoru.. POGUBNO.
Osobno mislim da to što ti radiš može izazvati samo probleme i ono što ti je netko rekao da na motor uglaviš mašinu od R6 bi mogla biti teža ali daleko bolja opcija.
S obzirom da je forum javan, ja ču ti reči (moje osobno mišljenje) da je ovaj projekt samo velika hrpa problema i nevolja a da ne pričam o rupi bez dna oko novaca i po meni si samo potencijalna bomba na cesti koja bi te mogla skupo koštati. Ako ne zbog sebe... Misli na druge.