Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Martinje  (Posjeta: 1344 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline R@kija

• Tržnica : (+23)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Martinje
« : 11 Studeni, 2009, 11:10:54 »
 Martinje je uvijek bilo, to je danas, a biti će i sutra vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer upravo na taj dan 10/11. studeni - mošt se i službeno pretvara u vino.

Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu prema tzv. "Križevačkim štatutima" iz 1696. godine. Običaj "Martinja" još se uvijek njeguje u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske te u Slavoniji dok Krštenje mošta ili Martinje nema tradiciju u Dalmaciji i Istri.

Postavlja se pitanje:

“Zašto se mošt krsti baš na imendan Martina te zašto se u toj prigodi najčešće jede guska?"

sad nek neko pita zakaj da odg..aj aj

Offline Tomma

• Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb!
  • Moj Skuter: Runner PureJet
  • Moja Kaciga: Mat
  • MojSpuh: Serijala
Odg: Martinje
« Odgovori #1 : 11 Studeni, 2009, 12:02:59 »
Wikipedia :toothy12:

Offline R@kija

• maxi forumaš
« Odgovori #2 : 11 Studeni, 2009, 12:05:53 »
Wikipedia :toothy12:

aj bjez u bou

EO:

U 4. stoljeću živio je jedan čovjek po imenu Martin.  Martin je bio starorimski legionar i veliki ljubitelj vina.Nakon što je završio svoje školovanje u Francuskoj školi svetog Hilarijusa trebao je postati kršćanski biskup ali, kako kaže legenda Martin nije želio postati tako visoki crkveni dostojanstvenik, odnosno biskup.Na sam dan njegovog imenovanja biskupom Martin je pod svaku cijenu želio izbjeći imenovanje za biskupa pa se je iz tog razloga sakrio u guščak,   međutim guske u guščaku odale su ga svojim gakanjem pa je tako ipak na kraju Martin morao postati biskup.Martin je kasnije kao biskup u želji da propagira vino uveo ceremonijal krštenja mošta ili "Martinje".

Prije tog vremena to je bila zabranjena poganska svečanost.

U ceremoniji krštenja mošta u Zagorju

neizbježne su uloge:

domaćina

stoloravnatelja

fiškuša ili vinotoče

gospona sudca

kume i kuma mošteku i na kraju najvažnije

biškupa sa svojom svitom (ministranti, i mežnar)

Važno je napomenuti kako su svi prisutni u ceremoniji kršenja mošteka oslovljavaju s "pajdaš" i" pajdašica" te kako je svaki sa svakim na TI. Na VI je samo jedna osoba u cijelome društvu - gospon sudec.

Offline interceptor

• Tržnica : (+1)
  • forumski skuteraš
  • Moj Skuter: Runner sp 50
  • Moja Kaciga: Nolan n62
« Odgovori #3 : 11 Studeni, 2009, 12:20:31 »
u mom mjestu se obavezno svake godine slavi martinje...samo na malo drugačiji način nego kao kod vas zagoraca...jer martinje je u mom mjestu i crkveni blagdan (zaštitnik mjesne župe je sv. martin)..ono svake godine bude ludnica..tako se očekuje i danas...ja i član foruma "Lazo" smo sinoc docekali martinje...uz neograničene količine alkohola i cigane koji su svirali i pjevali uživo non-stop.....danas na dan Martinja mora biti i bolje... :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie: :drunken_smilie:
BRZINA JE SAMO PITANJE NOVCA

Offline benelli

• Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Novigrad
  • Moj Skuter: benelli 491 i gilera runner vx125
  • Moja Kaciga: na laktu
  • MojSetup: malo(s)si spor(t)
  • MojSpuh: serjalović sa db kilerom
« Odgovori #4 : 11 Studeni, 2009, 12:29:53 »
rakija o cemu ti pricas ko kaze da se ne slavi u istri  :icon_scratch:
vec su se udvostrucile patrole na cestama ahahahahah

Offline R@kija

• maxi forumaš
« Odgovori #5 : 11 Studeni, 2009, 13:28:32 »

daj pogle kaj je nas tomica napisal

Offline sven_vx

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-2)
  • maxi forumaš
  • *
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: vx250
« Odgovori #6 : 11 Studeni, 2009, 14:06:06 »
danas im je najveca zarada na cestama... :)

Offline marko1990

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-1)
  • forumski skuteraš
  • *
  • Cijeli život u Mercedesu dao bi za jedan dan u BMW
  • Moj Skuter: Speedfight 2
« Odgovori #7 : 11 Studeni, 2009, 17:56:11 »
evo ja sam iz zagorja i ovo kaj rakitje veli tocno to smo radili,bilo je ugodno drustvo kod moje kleti,nasli smo jucer oko 3 popodne,zapalili vatru da bu toplo i fešta je počela,i tako je to trajalo uz opijanje do 13 sati danas....e ubili smo se uff..jbt pola ekipe nije otislo doma...skoro svi ostali spavati kod kleti...ubilo ih   :laughing7:
Ali zato festa   :icon_thumright:  i da ovak za informaciju mi zagorci mertinje obićno nazivamo drugim Božićem !  :hello:
Živi život živih jer život je JEDAN!!!

Offline wonderkid

• Tržnica : (+2)
  • maxi forumaš
  • Spol: Ženski
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moja Kaciga: !
« Odgovori #8 : 11 Studeni, 2009, 23:06:07 »
dns mi razrednik doso malo osamucen u skolu i na nas sat,skoro svak rijec mu se mjesala  ;D

Offline giannelli

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (+3)
  • maxi forumaš
  • *
  • Banned!
  • Warn a brother (WB)
  • Mjesto: DBK
  • Moj Skuter: SR50R
« Odgovori #9 : 12 Studeni, 2009, 01:33:38 »
ma to je opravdanje za alkoholicare.  :angry7:
Serijski phva ima taj 209ha atomizer što mu je i mana ed ima 211fa atomizer koji je puno pogođeniji zanemarimo klipič 40 i a7 iglu,ler diznu 34

Offline Ive_MHR

• forumski skuteraš
  • SCHRANZ TRAUMA
  • Mjesto: PU
  • Moj Skuter: Gilera Runner 50
« Odgovori #10 : 15 Studeni, 2009, 03:55:00 »
glupost

Offline Shiltac

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varaždin
« Odgovori #11 : 15 Studeni, 2009, 11:12:04 »
j**** ti martinje, uh.. prošlu subotu sam dopratil martina (mrtav pijan), u srijedu sam ga slavio (mrtav pijan), jučer sam ga otpratio (mrtav pijan)!