Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: XMax 125 problemi sa pregrijavanjem  (Posjeta: 4617 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Wragg

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
XMax 125 problemi sa pregrijavanjem
« : 29 Lipanj, 2021, 21:14:12 »
Pozdrav ekipa, treba mi vasa strucna pomoc i savjet :)
Nisam ju jos dovezao u garazu niti bilo sta pogledao, ali se polako pripremam.
Dakle, radi se o Yamahi Xmax 125 iz 2008-me godine. Ima problem da ne pali ventilator kad se zagrije (po rijecima vlasnika).
Ono sto mi za sada pada na pamet je da termostat ne otvara ili da je osigurac crkao ili cak sami ventilator, ali vlasnik kaze da misli da se ventilator na kratko upali kad se igra sa kljucem u bravi, tako da bih to dvoje zadnje iskljucio.
Ima li jos nesto sto bi moglo biti? Gdje se kod nje nalasi temperaturni senzor? Predpostavljam negdje na hladnjaku? Ima li mozda neki standardni kvar kod njih koji bi mogao to uzrokovati?
« Zadnja izmjena: 29 Kolovoz, 2021, 12:41:52 Wragg »

Offline JogFromYamaha

• moderator
  • Tržnica : (+10)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • how you ride not what you ride
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varazdin
  • Moj Skuter: XEvo 400
  • Moja Kaciga: schuberth sr1
  • MojSpuh: original inox
Odg: XMax 125 ne pali ventilator
« Odgovori #1 : 30 Lipanj, 2021, 08:39:26 »
A gle moze biti bilosto.
KOd yamahe se sustav hladenja pali preko naredbe ECUa znaci postoji senzor temperature koji javlja kompjutoru kolika je temperatura sustava i on po potrebi pali ventilator. Ako taj senzor ne radi lako se ustanovi jer niti ne prikazuje temperaturu masine na instrument tabli.
Druga opcija koja je cesto previdena je razina antifriza i  odzracenost sustava. Ako nema dovoljno antifriza ili je  sustav pun zraka sustav hladenja ne radi. Termostat koji je ucvikani je moguc izvor problema hladenja ali nije razlog zasto nebi palio ventilator.

Ventilator ti se na njemu pali preko releja, i osiguran je osiguracem tako da i njih pregledaj.
Jos jedna napomena, te masine us jako dobre i robustne ali ako nisu odrzavane sve moze postati problem, ako je umjesto ciste bistre tekucine antifriza blato imas dosta problema koje treba odstraniti.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #2 : 01 Srpanj, 2021, 08:53:27 »
A gle moze biti bilosto.
KOd yamahe se sustav hladenja pali preko naredbe ECUa znaci postoji senzor temperature koji javlja kompjutoru kolika je temperatura sustava i on po potrebi pali ventilator. Ako taj senzor ne radi lako se ustanovi jer niti ne prikazuje temperaturu masine na instrument tabli.
Druga opcija koja je cesto previdena je razina antifriza i  odzracenost sustava. Ako nema dovoljno antifriza ili je  sustav pun zraka sustav hladenja ne radi. Termostat koji je ucvikani je moguc izvor problema hladenja ali nije razlog zasto nebi palio ventilator.

Ventilator ti se na njemu pali preko releja, i osiguran je osiguracem tako da i njih pregledaj.
Jos jedna napomena, te masine us jako dobre i robustne ali ako nisu odrzavane sve moze postati problem, ako je umjesto ciste bistre tekucine antifriza blato imas dosta problema koje treba odstraniti.

Hvala, provjerit cu to sve. Znas li slucajno gdje se nalazi senzor temperature na Xmaxu?
Termostat mi pada na pamet da ne otvara pa da vruca voda uopce ne dolazi do senzora.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #3 : 17 Srpanj, 2021, 19:40:01 »
Konacno danas uhvatih vremana da dovezem XMaxa u garazu i da mu se malo posvetim. Kad sam ga upalio, vec nakon 3-4 minute je temperatura otisla iznad polovice i ventilator se upalio, ali temperatura nije padala.
Krivac: vodena pumpa.
Narucio sam drugu polovnu jer jos nikada nisam radio reparaciju vodene pumpe, pa cemo vidjeti hoce li onda biti bolje. Inace, nakon sto vise od pola godine nije paljena, upalila je "na zub" kad sam stavio novu bateriju.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #4 : 28 Srpanj, 2021, 10:07:07 »
Opet problem...
U stvari ne znam je li problem ili umisljam sad.
Dakle, promijenio pumpu vode i jucer mijenjao ulje. Kad sam ispustio staro ulje ucinilo mi se malo kao rijetko i bilo je izrazito smedje boje i mutno. Nije bilo "majoneze".
Ok, usuo novo ulje i danas da provjerim kad ono na sipki opet ista smedja boja ulja i dosta rijetko i vodenasto, ali opet bez "majoneze". Je li moguce da mi ova vodena pumpa baca vodu u ulje i mora li biti te tzv. "majoneze" ili se moze manifestovati i ovako da ulje bude rijetko?

Offline FeZox-team

• Tržnica : (+20)
  • maxi forumaš
  • *Nije brzina opasna vec budala za volanom
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Županja
  • Moj Skuter: PIASPEEDY
  • Moja Kaciga: Rap Helmet
  • MojSetup: ima $e
  • MojSpuh: TP Nardo
« Odgovori #5 : 29 Srpanj, 2021, 18:37:08 »
Ako je uredno upalio i vozio cini mi se da si stvorio problem koji nema
prije svega poprati jel potrosio sta vode
a i malo je neprakticno ocijenit ulje samo po mjeracu
*Fuckas krizu kad imas zizu

Offline JogFromYamaha

• moderator
  • Tržnica : (+10)
  • maxi forumaš
  • how you ride not what you ride
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varazdin
  • Moj Skuter: XEvo 400
  • Moja Kaciga: schuberth sr1
  • MojSpuh: original inox
« Odgovori #6 : 30 Srpanj, 2021, 09:18:29 »
Pozdabi na te fore smede  i crno ulje.
Svi 4t motori cade ulje i ulje mora biti smede i crno jako jako brzo u naprotivu znaci da aditivi ne rade posao i ne ispiru masinu kaj u krajnosti izgleda tako da se naljepi uljno blato i uljni ugljen ili ti ga onaj crni mazut.
Samo ulje jako lijepo reagira s vodom i brzo stvara majonezu ili kapucino tako da se brzo skuzi jel ulazi voda ili ne.

Po mome prekontroliraj boju antifriza mora biti proziran bistar i nesmije ga faliti. Isto tako i ulje bolje da brzo pocrni i posmedi barem radi posao, dok nema majoneze nema ni brige.
Defektan dihtung se moze lijepo vidjeti i po mjehuricima u dolaznoj cijevi u casici, ako stalno antifrizom putuju mjehurici to je znak da kompresija probija u rashladni sustav, najbolje se vidi po hladnom startu.
Sve ostalo pozabi i vozi se jer samog sebe zastrasujes.

Vodu mozes vidjeti i na svjecici, nakon dulje voznjeizvadis svijecicu i ona je cista ko nova iako ima par tisuca kilometara, jer antifriz osim sladunjave pare ostavlja i jako jako ciste komponente jer ih na paru cisti.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #7 : 31 Srpanj, 2021, 12:06:59 »
Jucer nakon 5 kilometara odletila temperatura naglo u crveno i poceo gubiti snagu, tj. na punom gasu jedva do 60kmh dosao. Mislim da je ipak dobila brtva glave i da se rasiri na vecoj temperaturi. Ono sto mi je cudno je da vode u hladnjaku nije falilo i da je bila mlaka, a masina je bila evidentno pregrijana. Termostat otvara (kuhao sam ga a i oba crijeva su vruca), tako da do njega vjerovatno nije. Nemam ideje vise osim da je brtva glave u defektu (baci koji baloncic na cep kad je hladan) ili da je i ova pumpa vode defektna. Narucio sam set za reparaciju pumpe pa cu ovu moju staru prepakovati cisto da iskljucim kvar na ovoj polovnoj kuju sam kupio, a kad se vratim sa godisnjeg cu otvoriti masinu pa cu pregledati sta se tu desava i u kakvom su stanju glava, cilindar i ostale komponente i po potrebi rjesiti sta ne valja. Ovo sam svakako uzeo kao zimski projekt i da ne palim motor ili auto do na posao i u trgovinu.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #8 : 29 Kolovoz, 2021, 12:41:10 »
Vratio se sa godisnjeg i odmah napravio fatalnu gresku: upalio i provozao skuter sa ovom polovnom vodenom pumpom bez da sam provjerio razinu ulja. Kad sam ju rastavio skuzio sam da je cijelo vrijeme pustala vodu u ulje i napravila lijepu kolicinu emulzije. Kad sam ispustio sve vani bilo je oko 4 litra iako u motor staje litar i pol ulja.
Nema veze, koliko vidim nema stete na masini. Narucio sam 5 litara ulja i sredstvo za ispiranje pa cu to sve fino isprati, reparirati pumpu i vidjeti kako se ponasa.
E sad, imam par pitanja za strucnjake (Jog, tebe gledam  :icon_biggrin: ) :
-hoce li biti dovoljno 2x pustiti da masina odradi sa novim uljem i aditivom da ispere emulziju ili moram rastaviti masinu i sve pocistiti?
- kad sam skinuo dojnji veliki cep na karteru primjetio sam da fali metalni filter za ulje i opruga koja ga drzi. Da li smijem ostaviti tako ili da nabavim to?
- ima li potrebe da skidam glavu i mijenjam dihtung? Poprilicno sam siguran da je vodena pumpa uzrok vode u ulju a ne taj dihtung na glavi.

Offline matija84m

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: zvečaj
  • Moj Skuter: gilera dna
  • Moja Kaciga: vemar
  • MojSetup: Gilardoni 180😉
  • MojSpuh: SM04
Odg: XMax 125 problemi sa pregrijavanjem
« Odgovori #9 : 29 Kolovoz, 2021, 14:07:23 »
Svasta je ta masina prezivila :icon_thumright:
Pratim daljne radove unistavanja masine ;D
Mnogo jaka grana, role grama malo,
Tripovat se mora, makar se raspalo.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #10 : 29 Kolovoz, 2021, 15:07:45 »
Pa nije bas toliko losa situacija  :icon_biggrin:
Kontam nesto, da cijelu masinu obnovim ne moze me kostati vise od 250€, a koliko vidim necu morati. Nije toliko neuobicajeno da vodena pumpa pusti vodu u ulje i da se ovo desi, zar ne?

Offline gavranpero

• maxi forumaš
  • Mjesto: Banjaluka
  • Moj Skuter: Aprilia SR50 Morini
  • Moja Kaciga: Jiekai
  • MojSetup: Malossi multivar
  • MojSpuh: Leo Vince ZX Piaggio ZIP
« Odgovori #11 : 29 Kolovoz, 2021, 18:26:32 »
Svasta je ta masina prezivila :icon_thumright:
Pratim daljne radove unistavanja masine ;D

Ismijao sam se k'o lud.  :hahahaha: :hahahaha:

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #12 : 29 Kolovoz, 2021, 18:37:11 »
Kako ste mi kul sa dosjetkama i pošalicama, a niti jedan da nesto pametno napise. Znate, nekada su forumi sluzili za medjusobnu pomoc. Danas vidim da ima samo par clanova kojima skidam kapu i koji napisu nesto konstruktivno i pomognu dok se ostali samo prave pametni a voze skutere na servis da im zamijene ulje.
Ja sam ovu Yamahu kupio kao projekat i da je sutra bacim na smece nece me niti malo unazaditi ni osiromasiti. Ipak, evo trudim se da je popravim jer mi je to hobi i odmaranje mozga nakon posla.
Eto, pa se i dalje sprdajte i ismijavajte kad vec nemate sta pametno savjetovati.

Offline xoox

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Honda NC750
  • Moja Kaciga: c3 pro
  • MojSpuh: leo vince nero
« Odgovori #13 : 29 Kolovoz, 2021, 19:22:53 »
Pa kako ce pumpa vode pustiti ulje  ??? Logika mi nalaze da se more misati najlakse na brtvi glave jer je vec bija kuha, ali opet  ???
« Zadnja izmjena: 29 Kolovoz, 2021, 19:32:15 xoox »

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #14 : 29 Kolovoz, 2021, 19:44:19 »
Pumpa vode na X-maxu je mehanicka i pogoni je zupcanik bregaste. Dakle, sa jedne strane voda, sa druge ulje i izmedju dihtung i semering.
Prije godisnjeg sam rastavio pumpu i htio zamijeniti taj dihtung kad se vratim, ali sam zaboravio, nasuo vodu i provozao skuter tako. Voda usla u ulje i napravila problem. Je li sad jasnije?
Ne vjerujem da je dihtung glave dobio. Ako i nakon reparacije pumpe bude vode u ulju mogu i to rjesiti.
Nego, ima li tko neki pametan odgovor na  pitanja koja sam gore postavio?

Offline mic

• forumski skuteraš
  • YearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Yamaha Zuma
  • Moja Kaciga: 3XL
« Odgovori #15 : 29 Kolovoz, 2021, 20:34:53 »
Nisam neki stručnjak za xmax 125 ali za rješavanje problema kojeg ti imaš bi se služio čisto nekom logikom i držao bi se nekih osnovnih pravila.
Mislim da bi prvo najbolje bilo da sve brtve i semeringe zamjeniš novima tako da si siguran da je sve zadihtano kako treba biti.
Naravno da pri tom treba paziti na to da su čiste sve površine gdje ide brtva i da se semerinzi lijepo namaste prilikom ugradnje.
Jako čudno je ovo da si istočio 4 litre tekućine iz mašine, teško mi je povjerovati da je volumen kartera uopće toliki ali ajde neka, ako je emulzija nije dobro nikako.
Mašinu možeš isprati na način da naliješ neko jeftino ulje, ostaviš da motor malo proradi i istočiš.
Možeš koristiti i neki engine flush iako mislim da bi dva ispiranja najjeftinijim uljem isto dobro odradilo posao.
Ako bude emulzije u ulju nakon toga svega znaš što ti je činiti - skidanje glave.

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #16 : 29 Kolovoz, 2021, 20:51:39 »
Hvala, i ja sam mislio ici tim tijekom. I da, zbilja je bilo odokativno 4l unutra. Kad sam izvukao sipku da vidim ulje samo je suknulo prema gore.
Narucio sam set za reparaciju pumpe, ulje, filtere i aditiv za ispiranje pa kad to sve stigne idemo dalje.
A ovaj filter/sito sa oprugom koji se nalazi dole u karteru a netko ga je ocito prije izvadio? Da i to probam nabaviti ili nije neophodno potrebno?

Offline challenbeen

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYears
  • Mjesto: otok Pag
« Odgovori #17 : 29 Kolovoz, 2021, 21:29:27 »
Mašinu možeš isprati na način da naliješ neko jeftino ulje, ostaviš da motor malo proradi i istočiš.
Možeš koristiti i neki engine flush iako mislim da bi dva ispiranja najjeftinijim uljem isto dobro odradilo posao.

Ovo ti mogu potvrditi. ista gradacija, ali bilo kakvo auto ulje, tipa ELF 10w40, i kasnije samo uvali Motul 5100 i 10w40 (mislim da ta gradacija ide u Xmaxa)... obavezno oba dva puta novi filter ako ide, čak mislim da ne ide u tvome ali svejedno, ako ide mjenjaj, ako je obična ona čašica, isperi.
Gilera Runner SP      50 2006g
Gilera Runner VXR  250 2004g
Honda X-ADV         750 2017g

Offline Wragg

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYears
« Odgovori #18 : 29 Kolovoz, 2021, 21:45:34 »
Ide normalan filter unutra a casicu je netko vec prije izvadio. Narucio sam 5l nekog Mannola sa JASO certifikatom i imam jos pola litra Motula od zadnje izmjene, te 330ml engine flusha. Valjda ce biti dosta. Imam za 3-4 puta isprati.

Offline matija84m

• maxi forumaš
  • Mjesto: zvečaj
  • Moj Skuter: gilera dna
  • Moja Kaciga: vemar
  • MojSetup: Gilardoni 180😉
  • MojSpuh: SM04
« Odgovori #19 : 29 Kolovoz, 2021, 22:13:25 »
Kako ste mi kul sa dosjetkama i pošalicama, a niti jedan da nesto pametno napise. Znate, nekada su forumi sluzili za medjusobnu pomoc. Danas vidim da ima samo par clanova kojima skidam kapu i koji napisu nesto konstruktivno i pomognu dok se ostali samo prave pametni a voze skutere na servis da im zamijene ulje.
Ja sam ovu Yamahu kupio kao projekat i da je sutra bacim na smece nece me niti malo unazaditi ni osiromasiti. Ipak, evo trudim se da je popravim jer mi je to hobi i odmaranje mozga nakon posla.
Eto, pa se i dalje sprdajte i ismijavajte kad vec nemate sta pametno savjetovati.

E ja neznam tko se sali a tko je ozbiljan ;D

1.Masina je pregrijana ali nista se bas ne poduzima po tom pitanju
2.Vodena je propisala ali nije jos sanirana steta.
3.Tako neispravan skuter se i dalje vozi
4.Dodes sa godisnjega i ides se vozit kao zaboravio si da skuter nije ispravan za voznju. A zapravo nikad ni nije bio ispravan za voznju jer si ga kupil takvog neispravnog.
5.Usla voda u masinu nakon svega i sada kako izaprat vodu iz masine? Pa nije to mokra carapa da ju osusis i opet nosis :dajmenemojj:
6.Pa jasno je da ce svi lezajevi u masini nastradat od te vode i da jedino dobra generalka moze pomoc.

Eto to je ukratko to kaj se dogadalo sa skuterom. I mene stvarno inpresionira kvaliteta te masine koja ce i dalje vozit nakon svega. :yamaha:
Mnogo jaka grana, role grama malo,
Tripovat se mora, makar se raspalo.