Dobrodosao, napisah tekst nedugo nakon objave i nesto je zastekalo pa sam pustio kolege nek ti pisu.
Prije svega, svaka cast, ovo se rijetko vidja. Kako to da vozis Runnericu 50 i da ostajes na njoj?
Vidio sam tvoj post nedavno na motori hr, i pogledao sam onu vasu voznju do Petrove Gorej, a prije par dana sam bio gore ooet, reko da odradim nocnu voznju, inace, ja sam ona budala sto se isto vozi s Runnericom, uglavnom izvan kvarta... Makar ovu sezonu skoro da niti ne vozim Runnera jer sam si prebacio Piaggio masinu na Peugeit Elystar jer stalno vozim neke terete i cesto se vozim u dvoje, a vikendom taksiram na crno u barem troje...
Daj mi reci koliko ti trosi taj Runner, jer ako ti karb rasipa smjesu, nije ni cudo zasto ti slini auspuh.
Giannelli ti nije neka sreca po pitanju kvalitete, to je auspuh za povremeno provozat se kad je vani savrseno vrijeme i tjt, i veoma su drecavi. Leovince je osjetno ozbiljniji po tom pitanju i s njima sam presao jako puno km, a pogotovo se vidi kad ti padne skuter na Leovincea, i kad padne na Giannelija koji se spljosti kao palacinka... Shvatio sam da bi ti zelio malo linearniji agregat po pitanju razvijanja snage, tu bi ti dobro dosao Leovince ZXR s dugom granom, moze i taj TT koji si zacrtao, s tim da je on bucniji pa ti vidi. ZXR Ima finiji i tisi zvuk, oba ce te traziti malo manje gasa za start i nisko kruzanje. Iako je ta Extra koju imas i zeru jaca tamo iznad 9000rpm.
Kolike putne brzine po kmh trazis? Mozda bi ti igrao i Leovince Touring. Vjerujem da se ta Extra da srediti, a i prijenos ce svakako biti linearniji cim stavis Multivar, tako da bi ti ona i mogla ostati ako imas volje, jer radi se o 50ccm i nisu neke ogromne razlike u litanju, ali ako takva masinica nije dobro podesena, mozes joj itekako uskratiti performanse...
Sto se tice kvacila i zvona, tu se ne sekiraj, zbog toga sigurno neces ostati na cesti, a glavni problemi koji se mogu pojaviti je slabiji start, u smislu da zvono koje se moze pregtijati, ima puno manji koefm Trenna i skuter dreci, a ne krece, iako su relativno mekane ipruugice kvacila. Ako se pravilno odabere tvrdoca oprugica ,zaboravi da ces ikada mijenjati zvono, a kamoli kvacilio.
S variomatima neces pogrijesiti, to su nijanse i najbitnije je kako je svaki osjetno bolji od serijskog po pitanju performansi.
Daj nam malo reci koliko je presla Runnerica i kako su protekle 4 godine s njom, jel bilo barem 20 kvarova?
Gripove mozes kupiti iste kakve imas, originalne, novi su osjetno meksi i po meni su jako dobri.
Onu sivu plastiku oko kmh izvadis van, tako da skines prednju polovicu volana, i izvadis kmh, i tek onda vadis sivu. Posmirglas je vodobusnim tipa 800, pa je jos malo finijim predjes dok ne bude glatka, prespricas primerom i bacis beku boju, i na kraju puknes bezbojni.
S obzirom da se puno vozis, evo ti odmah jedan hint ako zelis jaca prednja svjetla.
1. Ugradi si manualni cok u karburator
2. Provjeri zarne niti na zaruljama, ne smiju biti "zguzvane" vec inako fino spiralne bez oneciscenja jer takve slabije svijetle posto su vec dosta istrosene.
2. Ako ti je prednja vilica suha i pretvrda, mozes je podmazati, ali na nacin da se izbusi jedna rupica 2.5mm u svaki stap i tu brizgas sredstvo za podmazivanje, recimo lancol. Rupica se moze zatvoriti s metalnom selnom a mjeris 12cm od gornjeg dijela teleskopa prema zemlji, ili pak plasticnom vezicom, ali ispod nje se stavi komadic gume, primjerice zracnice.
3. Zanimljiv uograde je Ditech polutka koja je linearna i cini prijenos jos linearnijim nego sto jest, najvise se ispegla ono prevrtavanje na 30kmh, a i kasnije oko 80kmh je ljepse voziti.
Lijepo si pitao, lijepo ce ti se i odgovoriti, jer dugo takav netko nije dosao. Cak i da vozis Pezu, ne bi losije prosao.