Srecom, kuzim se nesto sitno u baterije i znam sto im odgovara, a sto ne. Recimo, litij ionske ne vole bit praznjene i punjene min/max, niti dugo bit skroz napunjene.
Meni je (i na S8) dovoljno napunit na 80% i to mi je praksa i inace. A i S8 ima bateriju za koju kazu da vremenom degradira slabije od ostalih - nije sveto pismo i uzeo bi sa rezervom, ali, i HTC ONE M8 kojega i dalje imam i stariji je od 4 godine se super drzi po tom pitanju (40-80% je najcesce bila napunjenost baterije)
Inace, stres litij ionske baterije uzrokovan visokom voltazom je nakon 60% napunjenosti, a bitno se povecava nakon 80-90%. Sve ispod 60% se smatra da ne utjece na vijek, osim naravno samo vrijeme: litij ionske imaju svoj vijek cak i kada bi ih se drzalo na optimalnoj voltazi, ali ako je cilj da baterija traje sto dulje, ne prelazit 80% napunjenosti, idealno da se vrti izmedju 40-60%, ali to nije prakticno
Ako se od baterije trazi da u svom vijeku da najvise moguce mAh, onda bi to bilo punjenje kad padne na 40%, a puni se do 80%. Tako je praksa pokazala (i testovi).
Ako se trazi da traje najdulje moguce (vremenski, ali u praksi tada nece dat max mAh kroz vijek), onda ju drzat izmedju 40 i 60%, ali to je nerealno za ocekivat kod mobitela.
Eto, 2 godine bi svaka trebala trajat bez obzira kako se koristi, ja mobitele imam dulje od toga, a do 80% napunjenosti mi je u 99% slucajeva dovoljno. Punim i do 100%, ali ciljano, kad odem recimo na cjelodnevni djir motorom, kad negdje putujem itd....