Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Projekt RONNIE - Kymco dirt bike  (Posjeta: 140 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dee

• Tržnica : (+1)
  • forumski skejter
  • **
  • Spol: Muški
  • Osoba od mnogo interesa
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Drniš
  • Moj Skuter: KymcoYup Runner APN6
  • Moja Kaciga: Jeftina
  • MojSetup: Jako promjenjiv
  • MojSpuh: Yasuni R
Projekt RONNIE - Kymco dirt bike
« : 20 Studeni, 2024, 23:55:40 »
Pozdrav kolege skuterasi, majstori, mehanicari  :hello: :hello:

Komentari
https://forum.mojskuter.com/index.php/topic,116016.0.html

Ovo je moj najnoviji skuter projekt. Maksimalno ogoljen, raden posve po mom gustu, maksimalno pojednostavljen i poprilicno nafriziran.
U ovom postu cu nastojati ulaziti sto manje u filozofiju nego prvenstveno predstavit motor u stanju u kakvom trenutno jest, a neke zanimljive detalje cu objasnit u kasnijim postovima.

Evo prvo nekoliko slika:

Znaci, baziran je na Kymco Vitality 50. Od Vitalityja je ostala rama, blok masine, straznje kolo, stup volana i guvernal.
Na masini je setup slijedeci:
- aluminijski Airsal kit sa jednom karikom, glava cilindra od PowerForce kita, ima squish band koji doduse ne odgovara posve Airsal klipu koji je manje zaobljen, al radi ok;
- Yasuni R za Piaggio pripasan na Kymco,
- najjeftiniji PWK 24 sa Aliexpressa, univerzalni karting airbox. Na karbu je podesivi power jet kojeg drzim otvorenog samo mrvicu, nisam primjetio da cini ikakvu razliku, al eto da malo ohladi klip na duzim pravcima
- Kymco variomat ali obraden da ima duzi hod, rolice oko 4,5g,
- nesto duzi remen od originala, 745 umjesto 739;
- linearna polutka Motoforce na straznjoj remenici,
- stock kvacilo sa nesto tvrdjim oprugicama, stock centralna opruga,
- izbuseno deklo prijenosa za bolje hladenje
- svjecica Super Bosna F80, otprilike kao NGK B7, masina nije zahtjevala hladniju.

Pumpa ulja je i dalje na masini jer bih skidanjem bitno povecao volumen kartera, sto zasad ne zelim radit, al sam crijevom spojio izlaz i ulaz i ostavio ulja unutra tako da ne radi na suho.
Kada sica i sic su sa Kymca TopBoy/Cobra. Kada je ista kao na Yup i Vitality, ali Cobra ima osjetno bolji sic.
Straznji amortizer je original od Vitalityja, podesiv je i prilicno mekan, jako je udoban.
Naprijed su stapovi vilica od Sym Jet Sport X 50 koji su poprilicno meksi i udobniji, a nesto su i duzi. Pasu u Kymco trokut vilice bez kemijanja.
Prednja felga je od Baotian Rocky, koja je dosta uza nego Kymco, tako da motor ima vise gripa na makadamu i vozljiviji je. Malen kotac po meni cak i nije toliko problem kao sto dosta ljudi skuterima prigovara, al siroka guma je definitivno veliki minus na sipkom terenu. Ovako kotac bolje sijece kroz kamencice i motor manje klizi. Uza guma je i opcenito bolja za ciklistiku, a dodatni bonus je sto bih na ovu felgu mogao montirati i neku ceparicu nekad ubuduce, u dimenziji 80/100-12 ili slicno.
Kocnicu sam prebacio na desnu stranu, zato jer je crijevo dosta kratko, pa da bude blize pumpici kocnice, jer moguce da cu i volan malo povisiti, a i smatram da je opcenito posve suvisno provlaciti crijevo kocnice na lijevu stranu pa da ga vilica stalno gnjeci od ramu i nepotrebna je komplikacija oko rute crijeva.
Kotac sam centrirao s lijeve i desne strane raznim cahurama za distance od drugih motora, a Kymco klijesta pasu na Sym vilicu tako da nije trebalo radit novi nosac, al sam ih naravno morao podsajbati od vilice da ih dovedem do diska gdje si pasu. Guma je zasad isto sirine 120 kao i stock al zbog uze felge ima zaboljeniji profil i manju kontaktnu povrsinu.
Na ramu sam zavario dva para oslonaca za noge. Prednji par vecinom koristim, sjedi se kao na chopperu, jako je udobno, a straznji eventualno nekad na velikim uzbrdicama, ili eventualno za suvozaca.
Od struje sam u torbicu ispod nogu spakovao CDI, bobinu i regler. Dobro je sto je sistem iskre AC pa mi ne treba akumulator. Do volana sam doveo zice za gasenje te plus i masu, tako da mogu imati far za nocnu voznju. Nekad ubuduce cu smontirat i nekakvu sirenu, a ostavio sam i jos par zica viska, vjerojatno cu otraga smontirati nekakvo stop svjetlo jer nekad se vozimo u grupi pa da vozac iza moze bolje reagirat. Na torbici u volanu imam vago kleme sa 5 utora na plus i minus zicama tako da lako mogu dodavati druge elektricne uredaje. Imao sam i odvojeno kratko svjetlo, al je ono trenutno na drugom motoru.

Od konkretnih radova na motoru je ostalo jos upasat nekakav prednji blatobran, produziti straznji, te opet malo bolje pospremit zice na volanu, al motor zapravo smatram zavrsenim.
Svakako da zbog svoje prirode, ovaj motor ce biti testna mula i vjecni projekt, jer je na njemu sve pristupacno i lako izvedivo, a to mu jednim dijelom i jest poanta.
Prirubnicu karba sam radio pazeci da se skupa sa karbom i filterom moze prebaciti na mog Yup-a i da ne zapinje za kadu ili oklope. Yup je street legal, pa nekad ubuduce kad se opet zazelim vozit po cesti, ili mi bude bas trebao skuter u zivotu, jer trenutno je odjavljen i odmarao je ovu sezonu.

Zasto sam radio ovaj build?
Zato jer volim minimalisticki stroj, jednostavan za sarafanje i izmisljanje ideja, a usto i jaaaaaako volim CVT prijenos. Volim i przenje po makadamu i zvuk cvaje.
Svakako da se ovaj motor ne moze mjeriti sa motociklom, prvenstveno radi ovjesa, a i velicine kotaca, al je straaaasno zabaaaavan za vozit i ima savrseno dovoljno snage za dirt road.
Tu je naravno i stvar novaca, ali i mase motora. Motocikli su skupi i imaju puno kilograma. Na brzem motoru je i problem vjetra i hladnoce veci. Ovaj mi stane u kut garaze i ne zauzima puno mjesta.

Zasto Kymco?
Zato jer sam vec imao dosta tuning djelova, poznam kako su gradeni i svidaju mi se. Polovni djelovi su jeftiniji, a neispravan Kymco donor se moze nabavit za malo vise od besplatno, dok bi za Gileru ili slicno morao ipak izvadit konkretne novce.
Znaci imam YUP koji mi je za registraciju, a uz ovaj Vitality sam ljetos jos nabavio i Top Boy, i mehanicki su jako male razlike, a cak bi i plastike pasale sa Vitality na Yup.
« Zadnja izmjena: 20 Studeni, 2024, 23:58:06 Dee »

Offline Dee

• Tržnica : (+1)
  • forumski skejter
  • **
  • Spol: Muški
  • Osoba od mnogo interesa
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Drniš
  • Moj Skuter: KymcoYup Runner APN6
  • Moja Kaciga: Jeftina
  • MojSetup: Jako promjenjiv
  • MojSpuh: Yasuni R
Odg: Projekt RONNIE - Kymco dirt bike
« Odgovori #1 : Danas u 00:24:54 »

Zanimljiv tehnicki detalj je taj da je Vikktor osjetno jaci, sta je vrlo vrlo cudno.

Vikktor ima base kineski giz kit sa 2 karike nasuprot Airsalu koji ima dosta jacu portmapu, slabiji auspuh, ne znam tocno koji je model al mislim da je neki jeftiniji Gianelli nasuprot Yasuni R, te ima kopiju Tillotsona koji ima Venturi 20.8mm nasuprot PWK 24. Vikktor je usto i osjetno tezi motor. Jedino sta mu ide u prilog je sto LC masina nema gubitak na ventilatoru kao sto ima AC.
Gilera masina takoder ima manji hod klipa, tako da kad se precizno izracuna, Vikktor ima 68ccm dok Ronnie ima 73ccm. Airsal ima klip 47.6 nasuprot 47, te hod 41.4mm dok Gilera ima 39.3.
Jedino sto mi pada na pamet jest da je trik u karbu, jer iako ima promjer Venturija 20.8, sa usisne strane mu je promjer 28mm a do masine 25mm tako da mozda ipak ima veci protok.
Na Ronnieju je PWK ustelan do savrsenstva tako da nije stvar u tome, a Vikktor cak ima i dodatni hendikep u tome sto mu prijenos nije savrseno ustelan, dok na Ronnieju jest. Piaggio prijenos sam po sebi jest nesto bolji od Kymco, getriba je kraca a variomat je veci i ima veci raspon od najnize do najvise "brzine". Vikktor bolje ubrzava i ima vecu krajnju brzinu, jedino je pri kretanju s mjesta nesto slabiji.

PWK sam stavio jer sam i ja htio probat taj famozni karb i mogu rec da vise nikad necu stavit klasicni karb na motor ako ikako mogu nabavit membranca odgovarajuce velicine. PWK nije los karb uopce, kad se ustela radi dobro, al je ustelavanje jednako ogromna pilana i tlaka kao i kod bilo kojeg drugog klasicnog karba. Cak je mrvicu lakse jer je glavnu diznu lakse mijenjat.
Za PWK mi je trebalo tjedan dana i bezbroj testnih voznji i prolivanja goriva po motoru, dok membranca sam ustelao za 15 minuta, u mraku, bez alata, i po potrebi ga brzinski ustelam ufino po terenu, a nekad cak i u voznji, jer mogu rukom dohvatit i okretat vijke za stelanje dok vozim.
« Zadnja izmjena: Danas u 00:29:11 Dee »