Pozdrav ekipi MojSkuter foruma,
Prvi mi je post pa da se predstavim:
Zovu me balki i bavio sam se svim i svacim.. trenutno sam skroz u XC biciklizmu a i promjenio sam par motora/skutera do sada- kramit 125 je bio prvi, drugi hornet600 i sljedeci kx250, od skutera sam imao speedakea i neko vrijeme vozio spy-a, a sada imam Ice-a.
Uglavnom Ice je u mom vlasnistvu od 2004 i uzeo sam ga nakon 1 servisa od bivseg vlasnika s eurocilindro alu kitom 70ccm (onim nekim koji nije prezivcan), auspuh s katalizatorom je zamjenjen tada s originalnim auspuhom od runnera a ostalo je sve ostalo serijski. (Bila dizna 54 i ostao onaj lim s rupicama na usisu, bio sam 3x na moru s njime i sve je bilo ok, krajnja brzina 90kmh, potrosnja 4l po gradu i nesto manje po otvorenom i sl..)
Problemi koji su naisli:
1. skuter je prestao punit akumulator
2. poceo trokirati od pol gasa na dalje
Rjesenje:
1. skinuo svc manual i iso korak po korak, posudio regler i zamjenio i vidio da i dalje ne puni.., napravio radapciger za skidanje magneta od komada zeljeza na kojem sam probusio 3 rupe i jednu centralnu, userafio 3 serafa u magnet i jedan nasiljeni centralno s maticom. Matice i s radilice i kasnije s variomata skinuo sam s krutim nastavkom gedore i lupkanjem cekicem po njima (izbjegavanje upotrebe pneumatike;-))
Uglavnom kad sam skinuo stator vidio sam da je jedan od namotaja radi elektrolize, ulaska vode i vibracija prekinut- to sam rjesio tak da sam razmotao stator za jedan namotaj, stavio 3 sloja izolirke ispod, zafrknuo to, ogulio lak skalperom i zalemio. Nakon toga sam namotao metar-dva konca i namazao ga uljnom farbom da to ne vibrira kasnije- uglavnom usteda xx kuna za novi stator.
Kupio sam novi gel aku kod auto kreše di sam ga naso najjeftinijeg i struja rjesena;-)))
2. trokanje sam rjesio tako da sam po manualu rastavio frgic i sve ocistio i skinuo mesingani lim s usisa jer vidim da sam srecom na skuteru dobio delorto 19,5 i lim s par rupa fi4mm (normalno dvaput jer nakon prvog rastavljanja- ciscenja sam jedva zapalio skuter;-)), nakon drugog rastavljanja sam opako pedantno sve opro benzinom, svaku rupicu ispuhao i sve dizne pregledao (bila je dizna 54.. i ope skuter troka od pol gasa na dalje..)
Onda skuzim da sam makno taj lim s usisa i da je sad mozda previse zraka i stavio sam sad diznu 74 i sad ide ko nekad- krajnja brzina 85, kad se sagnem 90 ali mi izgleda da je potrosnja skocila.. sljedecih dana sljedi podesavanje smjese i eventualno downgradanje na diznu 64;-)
Danas sam obavio registraciju i iznenadise me troskovi (cca 800kn!?)
Uglavnom jaako se veselim ponovnoj voznji i nemojte se ustrucavati pomoci mi s mojim daljnjim pitanjima;-))
Pozdraf i sretno,
balki