Gle prvo da pojasnimo flux core ili ti ga aparat za punjenu zicu nije mig/mag aparat niti su usporedivi.
Flux aparat ti je ideja zamjene elektrode, odnosno je ubiti tanka elektroda koja umjesto da ima flux vani ima ga iznutra i stvara zastitu atmosferu tokom varenja, ubiti ista stvar ko i elektroda samo sto se s njime lakse vari za "hobi zavarivace", var ovisi uvjetno jako jako puno o kvaliteti zice i uvjezbanosti zavarivaca. Odnosno isto ko i s elektrodama, ko zna varit s njime varovi su lijepi i drze ali treba skuriti par kila elektroda prije nego se naucis, naravno treba ti netko pokazati tehnike zavarivanja i kako se priprema metal za varenje i koja je ispravna tehnika za zavarivanja pojedinih varova. Bitna je tehnika vodenja bazena metala, kut drzanja, jacina struje i poznavanje opcih modela i namjena koristenja pojedinih elektroda.
Mig/mag pa je cista zica sa plinom koji stiti i hladi var, jako cisto vari i cak za pocetnika je mig/mag aparat puno jednostavniji za uredne varove, sto ne znaci i da su varovi nosivi ako se procijenuje samo na izgled vara.
Po meni treba se prvo nauciti variti na elektrodu, poceti sa metalom 3-5mm i vjezbati i vjezbati dok se ne prokuzi i ne dobi osjecaj za vodenje aparata, tek nakon toga se moze ici na mig/mag jer tehnike su identicne samo je ljudima teze nauciti varit elektrodom nkon sto su se naucili na komfor co2 aparata.
Po meni jako dobra stvar ako ti vec nema ko za pokazati ti je youtube, imas weld.com kanal gdje ti jako lijepo pokazuju pojedine varove i tehnike, ima i jako kvalitetnih videa na njemackom schweissen mit kristof, koji je profi zavarivac i objasnjava korak po korak kako koji var i sa kojom tehnikom variti.
Kaj se tice aparata, znam da su svi na nekom budetu i pogotovo dok picinjes je jako skupo ali za mig/mag aparat preporucio bih ti Einhelov koji jako fino radi, mlo je glomazan ali da se nabaviti rabljeni za ispod 1000kn preko indexa njuskala i slicnih stranica, kaj se tice elektrodnog aparatatu imas od jasic i slicnih firmi kineske aparate koji su odlicni i pokazuju i prave vrijednosti amperazi (ubiti sve kaj ima preko 160A struje za varenje je glupost i cajger laze).
Ako mislis uzlozit malo vise para za stvarno odlicnu opremu preporucam ti Hugong i GYS koji su pravi aparati, dugotrajni i nikad ih neces moci preforsirati u kucnim uvjetima rada, nemoj samo kupovati profi opremu jer to je abnormalno skupo a takitak ces variti 3-4 sata godisnje.
Za elektrodni aparat ti preporucam hugong 160ed koji je stvarno dobar aparat za 1100kn i na poslu sam ga forsao satima i radi perfektno. Za CO2 preporuka za varstroj i einhel koji se daju rabljeno naci za male pare, a rade i rade.
Kriger je isto odlican kanal samo je vise ko neki reklamno prodajni centar za opremu tako da nemoras misliti koliko skup alat trebas da se sve odraditi i sa jeftinijim strojevima i tehnikom.