trebas i getribu od zracnog jer je 23% razlike i preslabo je zracno za duzu... ne znam jos jel treba prestelat karb
Dugo sam van skutera (12-13 godina), dosta toga i zaboravio, ali, nesto mi je uvijek bilo nejasno (ili barem ne jasno do kraja) u vezi getribe i CVT prijenosa.
Zar nebi CVT prijenos trebao regulirat prijenosni omjer bez obzira na getribu dokle god je kuplung cvrsto spojen sa zvonom? Jasno mi je da 500% dulja getriba ne moze funkcionirat, ali, nikad nisam shvatio jasnu definiciju zasto je tome tako cak i teoretski (ponavljam: dokle god je kuplung spojen sa zvonom i vrte se istom brzinom, bez proklizavanja kuplunga).
Btw, vozio sam skuter i sa serijskom i 2 produzene getribe (13 i 27% - zaboravio vec, al otprilike) i da, sa serijskom bio najzadovoljniji jer je krajnja bila pristojna (slabiji midrace), a start najbolji (za start me ne cudi: kuplung je krace proklizavao i masina bila prije u powerbandu). Ali, zasto sam osjecao da su medjuubrzanja losija sa produljenim getribama (ne bitno, ali sam osjetio) kad variomatski prijenos to treba regulirat mijenjajuci prijenosni omjer - pretpostavka je naravno da je variomat bio dobro postelan, a u mom slucaju je bio i kroz ubrzanje sam uvijek imao okretaje koje trebam imat za max performanse)?
Da pojednostavnim pitanje: zasto skuter ide losije u medjuubrzanju sa duljom getribom ako variomat radi svoj posao optimalno (drzi okretaje mashine u okretajima koji su optimalni za ubrzanje)? Jedino sto bi s duljom getribom ocekivao da CVT ne moze izgurat remen do kraja u max prijenosni omjer sto je logicno, ali, zasto se i prije toga osjeti da performasne trpe sa duljom getribom?
Nekako mi pada na pamet da je ucinkovitije ako remen mijenja omjer u vecoj mjeri, iskoristis vecu promjenu prijenosnog omjera (zapravo, veci "hod" remena po polutkama) kako se brzina povecava, sa duljom getribom je promjena remena u CVT prijenosu manja ako je getriba dulja pri ubrzavanju, ali svejedno, zasto se to desava? Jel to razog da je idealna getriba ona koja ce dovest do max prijenosnog omjera CVT-a, a da ne dodje do povecanja broja okretaja kad CVT dodje u najdulji prijenos i vise prakticki nema kuda )prestaje biti CVT i postaje fiksni)?