Ja ti to riješavam ovako :
- Prije svega sve perfektno očistiti, posebno dosjede, ležajeve i radilicu. Kod montaže ja ništa ne podmazujem jer imam fobiju zbog diteka da će mi se ležaj provrtit u radilici ili dosjedu
- Ležajeve i radilicu u škrinju oko pola ure-sat vremena uz stijenku da se prije ohlade
- Fenom grijem blokove dok više ne mogu ruku držat na njima, ali postepeno i veću površinu da se cijeli materijal širi, a ne samo fen usmjerit u dosjed i grijat sa 5cm udaljenosti...
- Izvadim ležajeve iz škrinje i čim prije ih stavim u dosjed. Gumenim čekićem ih lagano potuckam da uđu do kraja, a možeš i starim ležajem. Ako imaju otvor s jedne strane ta strana gleda u blok.
- Potom popijem pivu dok ležajevi ne preuzmu na sebe toplinu bloka i ne rašire se (zna diky kako se to kod mene radi
)
- Sad mažemo blokove brtvilom, vadimo radilicu i isto čim prije u ležajeve. Šarafe blokova namjestit da čahurice uđu na svije mjesto, i lagano u X dotezati. Sve to pratiti laganim udarcima gumenim čekićem
- Nakon dotezanja u većini slučajeva radilica ostaje blokirana. Sad probojcem i čekićem udarimo u centar (a drugdje i nebi mogli) ležaja radilice. Svejedno strana variomata ili magneta (možda nekad i obje). Važno je da to bude jedan onako, osrednji udarac. Ništa slabo i ništa prejako, već onako solidno. I radilica bi se trebala opustit i lagano zavrtit
- Sad stavljamo semeringe. tu je dobro sredinu nauljit, a vanjski dio ne da ima grip i drži kad se stavi. No ja uzmem wd i podmažem cijeli semering i nabijem ga na mjesto. Nabijam bolcnom od nekog velikog cilindra, a može poslužit i tanji marker, probojac, samo treba bit nježan i pazit što se radi da se semering ne zavrne i ne ošteti.
Na igličasti i klip kod montaže obavezno dvotaktola stavi... i kod razrade dodaj malo ulja u benzinu