Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Postoji li opasnost od kazne za aftermarket xenon na skuteru?  (Posjeta: 1989 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Corector

• Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Kakva je situacija sa skuterima i motociklima s obzirom da je za aute glavni preduvijet samonivelirajuće svjetlo te mlaznice za pranje istog koje su homologirane?

Citat:
Za aute treba biti homolo- reflektor ili konkavno zrcalo s prihvatnim mjestom za izvor svjetla (žarulja)
- izvor svjetla (halogena ili ksenon žarulja),
- uređaj za automatsko podešavanje nagiba snopa kratkog svjetla,
- električne instalacije,
- uređaja za pranje i/ili brisanje,
- ostali uređaji (npr. za zakretanje snopa glavnih svjetala i sl.).

Svaki od tih sklopova, uređaja i dijelova mora biti homologiran i sukladan s ostalima. To znači da ugradnja svjetlosnih izvora s izbojem u plinu (ksenon žarulje s adaptiranim prihvatom, grlom) u svjetla namijenjena i homologirana za upotrebu halogenih žarulja nije dopuštena, tj. vozilo treba proglasiti tehnički neispravnim.

Najjednostavniji način za prepoznavanje nehomologiranog (nedozvoljenog) ksenon sustava osim propisanih homologacijskih oznaka je prema nedostatku uređaja za pranje glavnih svjetala, nepostojanju automatskog uređaja za podešavanje nagiba snopa kratkog svjetla te već prije spomenutim ksenon žaruljama s prihvatom za halogene žarulje (H1, H3, H4 ili H7) i naknadno ugrađenim balastima s ožičenjem u motornom prostoru vozila.

Jedini odobreni način naknadne ugradnje ksenon sustava je ugradnja tipno odobrenog (homologiranog) sklopa i svih potrebnih dodatnih uređaja. Ukoliko se vlasnik vozila odluči za takvu ugradnju, vozilo je potrebno uputiti na ispitivanje vozila.girana žarulja, far, mora imati samonivelirajuće
>Od kolijevke do groba, najljepse je vjecno tripersko doba!<

Offline Iwo SR Tuono

• moderator
  • Tržnica : (+9)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Scooter Inside
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: NRG Power R2019
  • Moja Kaciga: Nolan
  • MojSetup: Athena Racing division modular 70cc,PWK 24
  • MojSpuh: Yasuni C20
Odg: Postoji li opasnost od kazne za aftermarket xenon na skuteru?
« Odgovori #1 : 08 Srpanj, 2014, 14:09:57 »
iskreno da ti kazem zivo mi se j...e vise. ja ga imam i vozim se s tim i ne zanima me. Vjerovatno su isti propisi kao i za auto
preko tjedna smo klosari vikendom smo sminka

Online 3alfa3

• moderator mini
  • Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
« Odgovori #2 : 08 Srpanj, 2014, 14:38:42 »
Nebi smio s tim proc tehnicki, a ako ga i prodjes, postoji mogucnost da te policija zaustavi i posalje na izvanredni tehnicki

Offline Iwo SR Tuono

• moderator
  • Tržnica : (+9)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Scooter Inside
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: NRG Power R2019
  • Moja Kaciga: Nolan
  • MojSetup: Athena Racing division modular 70cc,PWK 24
  • MojSpuh: Yasuni C20
« Odgovori #3 : 15 Srpanj, 2014, 15:27:29 »
nek salju pa nek dokazuju da xenon u leci nije legalan i da fale brisaci farova na skuteru  :laughing6:
preko tjedna smo klosari vikendom smo sminka

Offline JogFromYamaha

• moderator
  • Tržnica : (+10)
  • maxi forumaš
  • how you ride not what you ride
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varazdin
  • Moj Skuter: XEvo 400
  • Moja Kaciga: schuberth sr1
  • MojSpuh: original inox
« Odgovori #4 : 15 Srpanj, 2014, 21:03:15 »
ubaciti ksenon u farove za halogene zarulje = ilegalno jer far gubi homologaciju jer nije predviden za ksenon niti je tako homologiran od proizvodaca
aftermarket farovi s ksenonom koji imaju broj ustancan i papire = legalno al treba na tehnickom dodatni atest kosta 600 ćuna
aftermarket farovi s ksenonom koji nemaju papire i broj = ilegalno niti je moguce ih dobit legalno na cestu

sad zasto dio ponovno treba u hr atestirat ako vec ima ustancan broj pa jer neko ljepe pare bere na taj nacin pa treba dvaputa radit homologaciju koju je vec proizvodac odradio

« Zadnja izmjena: 15 Srpanj, 2014, 21:05:56 JogFromYamaha »