Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Baotian problem (nema iskru)  (Posjeta: 5542 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivano_007

• Tržnica : (+4)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Kaštela
  • Moj Skuter: x9 500, DL 650, A3
  • Moja Kaciga: LS2, KYT
  • MojSetup: Serijski
Odg: Baotian problem (nema iskru)
« Odgovori #20 : 10 Travanj, 2014, 20:26:54 »
Taj zeleni kabel je ustvari masa skutera, a to je ista točka kao i vijak na bloku skutera :icon_thumright:

E sad, najjednostavnije bi bilo ako netko od tvojih prijatelja ima Baotiana pa da pribaciš CDI ili bobinu i vidiš do čega je. Ako nemaš, onda ide ovako priča...

CDI je ustvari kondenzator (Capacitance Discharge Ignition). Kondenzator služi kao pohrana nekog napona, ako se ne razumiješ baš u to, onda CDI shvati kao nekakvu kutiju. E sad crno-crvena sa magneta puni tu kutiju naponom koji mora bit dobro iznad 0AC, odnosno jednu stezaljku opet spoji na vijak na bloku, a drugu stezaljku zabodi u CDI u stopicu sa crno-crvenim kabelom. Kad zakurblaš trebao bi na tom crno-crvenom kabelu dobiti između 75-85VAC i taj napon odmah nestaje, odnosno dobiješ samo impuls 75-85VAC, odnosno ova vrijednost varira od 60-120VAC. Napomena: VAC - volti izmjenično, prebaci na istrumentu na mjerenje izmjeničnog napona. Plavo-žuti kabel koji ide sa magneta ustvari ide sa pickupa, a ne sa magneta, ali šta te briga odakle ide, bitno je čemu on služi. On služi kao signal koji će reći kutiji "isprazni se". Odnosno napunio si CDI sa naponom 60-120VAC i kad dođe sa plavo-žutog kabela signal, taj će se napon proslijediti dalje do bobine. Taj signal bi trebao biti minimalno 0.5VAC, što je poprilično teško izmjeriti, pogotovo ako imaš amaterski instrument (kao što ga i ja imam recimo :toothy11:).

Moj savjet je da ištekaš CDI i izmjeriš te napone na đeku. Zatim spojiš đek u CDI i opet mjeriš iste napone. Ukoliko se napon na crno-crvenoj ne poklapa u prvom i drugom slučaju tada znaš da je 99% kvar u CDI. Odnosno taj isti napon koji imaš na crno-crvenom kabelu bi trebao imati i na bobini. Opet napominjem da mjeri VAC (izmjenični napon). Ako na crno-crvenoj imaš jedan napon, a na kabelu koji ide sa CDI na bobinu drugi napon tada je opet vjerovatno CDI defektan.

Još samo da ti objasnim šta sam mislio kad sam rekao da isključiš stopicu na CDI od brave i kill switch nogare. Naime kad je kill switch aktivan (nogara spuštena), odnosno kad je ključ u poziciji OFF. Taj kondenzator u CDI se uzemljuje i nemoguće je dobiti ikakav napon na izlazu CDI, zato skuter i ne želi upaliti. Međutim kad odspojiš taj kabel, kondenzator u CDI sigurno neće bit uzemljen. I ako tako dobiješ iskru, znaš da je problem u bravi ili je nogara spuštena.

Tako ti ukratko funkcionira paljenje na svakom Baotianu. Ako si pri kurblanju, mjerio izmjenični napon koji dolazi na bobinu i ako je on 1.5-4.5V onda je nešto prije defektno bilo da se radi o CDI-u, magnetu ili pickupu. Jer taj napon je premali da bi ga bobina pojačala i da bi dobio iskru na svjećici.

Ako te zanima još šta pitaj :icon_thumright:
Disi Toza kuco stara ognjiste bez zara, jel jos zajebavas ljude? Ne mogu se sjetiti trenutno zasto si me spalio, al znam da sam ti j#bo sve po spisku!!!

Offline betmax

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Batina
  • Moja Kaciga: Nolan
« Odgovori #21 : 10 Travanj, 2014, 20:33:35 »
uredu,hvala ti stvarno,na opširnom odgovori,rijetki su koji bi se potrudili objasnit nama "laicima"
idem ja to sad sve probat izmjerit pa vidit dal se to poklapa sa time što si mi napisao a ako ne sutra ću reči frendu neka posudi svoj cdi pa da probama sa njegovim :D
hvala još jednom..pozz do sutra kad javim kakvo je stanje  :hello:

Offline betmax

• forumski pješak
  • *
« Odgovori #22 : 10 Travanj, 2014, 20:38:00 »
uredu,hvala ti stvarno,na opširnom odgovori,rijetki su koji bi se potrudili objasnit nama "laicima"
idem ja to sad sve probat izmjerit pa vidit dal se to poklapa sa time što si mi napisao a ako ne sutra ću reči frendu neka posudi svoj cdi pa da probamo sa njegovim :D

Offline ivano_007

• Tržnica : (+4)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Kaštela
  • Moj Skuter: x9 500, DL 650, A3
  • Moja Kaciga: LS2, KYT
  • MojSetup: Serijski
« Odgovori #23 : 10 Travanj, 2014, 20:45:25 »
idem ja to sad sve probat izmjerit pa vidit dal se to poklapa sa time što si mi napisao a ako ne sutra ću reči frendu neka posudi svoj cdi pa da probama sa njegovim :D

Nemoj sad, kasno je. Pogledaj prvo utakmicu na tv-u!! :navijac2:

Najlakše je govorit "promijeni to, pa promijeni ovo, pa promijeni ono, pa ako upali, onda je taj dio u kvaru". #e%eš takve meštre. Nemaju svi ljudi na raspolaganju još jedan takav ispravan skuter za dijelove.

Sigurno da ove vrijednosti osciliraju od skutera do skutera, ali u principu to tako šljaka.
Disi Toza kuco stara ognjiste bez zara, jel jos zajebavas ljude? Ne mogu se sjetiti trenutno zasto si me spalio, al znam da sam ti j#bo sve po spisku!!!

Offline betmax

• forumski pješak
  • *
« Odgovori #24 : 10 Travanj, 2014, 21:10:55 »
A u pravu si onako mi se neda bas xd
Hah da,takvi su najjaci :P