Tehnički kutak > Napravi sam
Stišavanje buke rezonantnog auspuha
Tomi_ZG:
Pošto sam u zadnje vrijeme dosta kemijao sa razno raznim preradama topa u svrhu smanjenja buke auspuha napisat ću u par rečenica kako je to najjednostavnije napraviti,tko god misli da mu je auspuh preglasan to se da vrlo lako srediti uz praktički minimalno ulaganja i malo volje i vremena.
Alat potreban za to je bušilica,obavezno novi borer,a od materijala čelična i kamena vuna.
Konkretno u ovom slučaju radi se o topu od ZX-a.
Top je rastavljen,skinuta je stara vuna i tvorničke rupe su proširene borerom na fi4.5mm
Tu se vidi razlika između tvorničke i proširene rupe,uglavnom što je veća površina rupe to vuna upije više buke.
Na ovoj slici lijevo je fina čelična vuna a desno kamena vuna,za ovaj top ja kamenu režem na dva komada svaki dužine 22cm,širine 7cm i debljine 3cm,ta količina mi se pokazala najboljom.
Čelična vuna služi isključivo da kamenu vunu štiti od temperature jer bi dotična u protivnom jako brzo izgorila.
Ako nemate finu čeličnu vunu može poslužiti i gruba žica za pranje suđa.
Ovako izgleda montirana čelična
A ovako kamena vuna
Ja osobno povežem kamenu s pik trakom jer mi puno olakša montažu plašta,umjesto nje može poslužit i tanka špaga mada se može i bez toga.
Auspuh nakon ovakvog tretmana topa je osjetno tiši,dubljeg zvuka i osjetno manje se dreči.
dule pacov:
Disi nabavio čeličnu vunu?
Tomi_ZG:
--- Citat: dule pacov - 22 Kolovoz, 2013, 23:12:41 ---Disi nabavio čeličnu vunu?
--- Kraj citata ---
U Offertissimi,pakiranje od čini mi se 24 komada 5kn,za jedan top je dovoljno 3 komada znači imaš dovoljno za složit 8 topova s jednim pakiranjem.
SF2 Freak:
Ovo će meni biti definiticno potrebno tnx
balicdim:
svaka čast na temi :icon_thumright: (iako ih ima već par) ali ova mi se posebno sviđa jer i ja imam ZX-a pa sad imam konkretne mjere svega što mi treba
najviše me mučilo kojim borerom da proširim rupe, čak sam u jednom trenutku mislio i "spajat" po nekoliko rupa da bude kao kod yasuni-ja ali onda kad sam počeo računat tu kemiju nekako mi je bilo više posla oko toga nego ovako proširit pojedinačno
ova čelična vuna se pokazala jako dobrom (plus što nema gdje je nema ;D ) samo je kod mene problem što nigdje nemogu nabavit kemene vune.... pa ide svima dostupna staklena (ak usfali uvijek ima na tavanu od izolacije :toothy3: )
što se tiče količine vune stavljam odokativno ali kao i ti nije deblje od 3cm (staklena iz bale je 6cm pa se prepolovi)
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju