Tehnički kutak > Tehnička pitanja
Ulje u vilicama-info općenito
efz:
Ajmo stručnjaci :)
Svašta sam pročitao na netu da se mjenja kad propišaju semerinzi, da ovisi kak voziš, da se mjenja na osjećaj kad vile ne rade dobro (osobne nebi skužio kad nikad nisam vozio usporedno identičan skut sa ispravnim i neispravnim vilama) nakon 10000, nakon 25000 itd........
Što kažu manuali, što kaže praksa, dali to ulje gubi svojstva kao i druga ulja, ako da nakon koliko??
Konkretno ja na Nexusu imam 17000 km, uredno se vozim već 3000 km, nekako nemogu vjerovat da vile identično upijaju cestu kao i prvog dana prije gotovo 7 godina i gore navedene kilometraže :dontknow:
Ceki21:
I ulje u vilicama se kao i svako drugo ulje zagrijava prilikom djelovanja sile..
Ono bi isto nakon nekog vremena trebalo gubiti svojstva tipa da postanu mekse nego prije kad se to ulje zagrije..
Ne znam sta kaze manual, ni opcenito nakon koliko se km mijenja ulje u vilicama..
U svakom slucaju prilikom promjene semeringa ako propisaju :)
efz:
Znači tvoja preporuka kad propišaju, iskreno nikad mi dosad vile nisu propišale a opet mi malo čudno da to znači da ne treba mjenjat :icon_scratch:
3alfa3:
Ovisi sto smatras kao granicu kad se mijenja.
Za motore se mijenjaju recimo svakih 10-20 tisuca za cestovnu voznju. Za stazu se mijenja svakih par dana. ;D
Radi se o slijedecem...
Osim sto ulje vremenom postaje rjedje (gubi viskoznost), problem je sto je se kontaminira cesticama metala od struganja unutar vilica. Zato u pravilu izlazi van tamno, nekad i crno. I dok to na jednostavnim tipovima vilica nije veliki problem, na vrhunskim vilicama koje imaju sva moguca podesavanja je problem, jer taj talog moze zastopat ventile kojima se regulira kompresija, povrat i sl.
A sad praktican savjet:
Mijenjaj svake godine ako imas priliku, a ako ti se neda, onda svake 2-3 ;D
Kod promjene, jako je bitno da svo staro ulje izadje van. Na upside down vilicama nije dovoljno samo nagnut vilice naopacke - treba i ulozak napumpat par puta. Bitno je i kolicina novog ulja - trebala bi bit identicna kolicini koja je izasla iz vilica (pretpostavka je da nije curilo i da je tvornicki stavljeno tocno koliko treba). Gustocu bi isto trebalo stavit kao tvornicku, ali ovisno o koristenju, moze se ic gore/dole sa gustocom. Moze se i mijesat razlicite gustoce (recimo, promjesas u istim kolicinama 5w i 10W i dobijes 7,5W).
Za odredjivanje kolicine se koristi menzura. U nju se moze ispustit staro ulje pa vidit koliko ide (ako nemas tvornicki podatak).
Neke vilice imaju razlicitu kolicinu ulja u lijevom i desnom tubu. Znam da je tako na mom z750.
steeef:
to bum ja odma skužil jel dobro delaju il ne,kak sam i za volan :P
a zamijenićmo šta sad,nije problem :icon_biggrin:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju