mislim da nije tako, jer to jedino moze objasnit ovu situaciju, ili jednostavno rastavit pa pogledat...
Ma već sam napisao, rastavio sam baš svoj na Luni, i postao link na slike koje sam baš ja slikao na baš mojoj luni...
I radi bez greške, linearna je i sve je 5...
Ne znam kako to još mogu jednostavnije objasniti...
Matematički, ili kako???
Opruga JE linearna!!!!! Jesmo li se s time složili???
Ona napinje kazaljku prema nuli, i drži ju zakucanu na onaj nosić kod broja o km/h. Jesmo li se tu složili???
Magnet se vrti kako se vrti i kotač prednji (preko puža, sajle, znači sve linearno i proporcionalno), jesmo li se tu složili???
Magnet u kazaljci inducira protu EMS (protuelektromotornu silu) koja inducira moment, koji je proporcionalan ilit LINEARAN brzini magneta iliti prednjeg kotača. (Linearan sve do magnetskog zasićenja koje se tu ne događa osim ako ne voziš 3000 (tri tisuće) km/h...) Jesmo li se tu složili???
Brzina prednjeg kotača raste, moment na kazaljci raste ali je pre slab jer kazaljku opruga drži na nosiću nule.
Brzina i dalje raste, savladava oprugu, tj njenu kontra silu i otklanja kazaljku linearno/proporcionalno s porastom brzine prednjeg kotača...
Jačanjem ili slabljenjem opruge, pomičemo položaj kazaljke na pravu vrijednost (kalibriramo), s time da sustav i dalje OSTAJE linearan, no jedino što se mjenja je osjetljivost kazaljke oko nule (step funkcija), to jest, ok, ako si na to mislio, tada JE nelinearan oko nule!
Ako si na to mislio, onda dobro kažeš!