jeli moze tko malo detaljnije objasniti promjenu antifriza na gileri runner (noviji model)? također me zanima koji točno antifriz trebam uzeti i u kojem omjeru ga treba pomještati sa destiliranom vodom s obzirom da zivim u dalmaciji gdje temp najniža maksimalno do -10 stupnjeva
jeli može ko reći bar koji antifriz da uzmem
c/p sa jednog foruma
Zeleni (žuti) i plavi možeš miješat, crveni se ne smije miješat nikako s drugima (tako su me učili). Idealno bi bilo da ne miješaš ni plavi-zeleni, već da točiš onakav kakav je unutra već, al niš strašno ni ako ih pomiješaš.
Isto kao i ulje za motor zapravo, bitno je dolijevat istu gradaciju koja je već unutra, al idealno je dolijevat od istog proizvođača, jer nije ni isto 10-40 totalov i castrolov npr, svaka firma ima svoje neke aditive i kemije...
Koji ćeš stavit, potpuno je svejedno. Crveni antifriz je recimo moderniji, kvalitetniji, može dulje bit u autu bez izmjene i pogodan je za aute sa aluminijskim blokom motora.
To je šta će ti reć u trgovinama/benzinskama. U praksi je potpuno svejedno, samo nemoj crveni miješat sa drugima.
što se tiče razrijeđivanja osobno prakticiram 40/60 (antifriz/dest. voda) jer se vozam i po zimi, čisti ne stavljam odkako mi je napravio štetu na vodenoj pumpi