Tehnički kutak > Tehnička pitanja
Blic pitanja
Zmajur:
--- Citat: gavranpero - 03 Studeni, 2023, 12:49:46 ---Prilikom sastavljanja skidao sam par puta i rastavljao da vidim da li je sve u centru, grafitni krug se pravilno ocrtao po keramičkom. Ispod samog grafitnog dijela, na bloku pumpe je nekakva šajbica koju sam ošmirglao i vratio. Ležajevi su pravilno postavljeni, takodje i dio semeringa sa oprugom.
Morao sam izmedju plastičnog točka koji se vrti na magnetu i ležajeva staviti neku vrstu podloške, jer je točak češao po bloku pumpe.
--- Citat: ---Ponekad one budu tvornicki defektne i mogu slinit na pocetku dok ne nalegnu te povrsine kako spada...
--- Kraj citata ---
Mislim, odnosno, nadam se da je to.
Hvala na trudu i odgovorima.
--- Kraj citata ---
Bijeli keramicki dio je oblozen gumom ako prelagano upada u svoj dosjed onda nije dobro. Tada dobro nekim alkoholnim cistacem ocisti tu gumu i doajed te namazi s nekom diht masom. Ukoliko je tako, druge solucije osim diht mase nemas osim strojne obrade, stavljanje veceg keramickog dijela ( naziva se "stacionar"). Drugio rotacioni dio, unutra isto ima gumeni trbuh ili gumeni prsten. On se obicno namaze sapunicom radi lakse montaze. Ako prelagano ide na osovinu ili ako je osovina ostecena onda se moze najednostavnije moze spasiti sa kosuljicom, citiram, "SKF Speedi-sleeve".
Isto tako moze biti defektni nateg opruge ako su dijelovi "made in China". Taj crni dio ne amije biti do kraja nategnut niti amoje biti labav. Uglavnom, tvornicki je to određeno. Mozes izmjerti koliko je taj rotacioni dio u rastegnutom stanju i koliko je kada full stisnes do kraja. Tada pri montazi kada slazes imat ces neki odredjeni otpor stezanja kojeg nozes donekle posteno izmjerit. Ako je racunica slaba, tocnije nedostaje puno milimetara do full stegnutog stanja, onda podlazes podlosku ali nikako prekaju da ne blokiras rad opruge..
gavranpero:
Upravo podloška koju sam stavio (jer je točak češao od blok) je pomjerila osovinu prema magnetu, a samim tim i opruga je više sabijena, ali ne do kraja. To nije ni moguće uraditi, jer bi u tom slučaju propeler češao po bloku. Uglavnom ima još mjesta za rad opruge.
Set jeste kineski, i to je vjerovatno jedan od faktora. Nadam se da će se popeglati i ispolirati, ako se ne raspadnu ležajevi prije tog.
P.S. Mazao sam gumeni dio sapunicom na rotacionom dijelu, jer teško je sjedao.
JogFromYamaha:
Znaci kupujemo topov set vodene pumpe 25e i pri miru smo 15 godina a ne kinesko smece. :angry7:
Zale boze vremena truda i cucanja.
gavranpero:
Ova je u pitanju, to jest proizvodjač.
JogFromYamaha:
Kao sto rekoh pekinezer ima kvalitetu kakav mu je dan.
Lijepo uzmes topov set ili original i nemas nikakvih briga barem 10 godina.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju