Tehnički kutak > Tehnička pitanja
Blic pitanja
gavranpero:
Nema šta da otvrdne na semeringu, nije to taj tip.
Bijeli semering (1) ide na propeler (ispod ima žlijeb), zatim postavlja se na crni semering (2) na gornji rub prstena i zateže vijkom za osovinu.
Znači, ne sjeda u kanal crnog semeringa, već klizi po tom najuzvišenijem dijelu. Crni semering je od neke tvrde plastike ili sl. (bijeli takodje) i opruga ga gura i drži stisnutog uz propeler. Pošto sumnjam da može takav sistem 100% drži da voda ne prodje, mišljenja sam da zato i postoji odušak, ako nešto pobjegne.
Medjutim, treba mi potvrda. :)
JogFromYamaha:
Jako dobro znam tu pumpu kad sam vozim morinija, moze ti dosjed bit defektan na impeleru moze ti dosjed na kucistu bit necist ili ostecen svasta moze biti.
Mozes gumicu i zatrgnuti ako ju montiras bez antifriza, svasta moze biti.
Zmajur:
Navedeno na slici je mehanical seal, u prijevodu mehanička šupernica. Dugotrajnija od semeringa te trpi veca opterecenja, tlakove i ne ostecuje osovinu. Ali isto tako jako osjetljiva na mehanicke udarce, nepravilnu montažu, lose dosjede gdje radi gumeni dio... Na slici je kombinacija keramike i grafita koje su ispolirane do besvjesti. Ako i dlaka dodje izmedju tih povrsina prilikom montaže, zaboravi da ce to drzat vodu...
Ponekad one budu tvornicki defektne i mogu slinit na pocetku dok ne nalegnu te povrsine kako spada...
Nema druge nego rastavit sve, provjerit sve dosjede i ako je sve u redu, postoji mogucnost da imas mali nateg. Tada iza onog crnog djela sa oprugom postavis sajbu od cca 1mm pa sve to testiras pod tlakom...
Zmajur:
Ima ih razlicitih sa razlicitim namjena i materijala.
Primjerice
gavranpero:
Prilikom sastavljanja skidao sam par puta i rastavljao da vidim da li je sve u centru, grafitni krug se pravilno ocrtao po keramičkom. Ispod samog grafitnog dijela, na bloku pumpe je nekakva šajbica koju sam ošmirglao i vratio. Ležajevi su pravilno postavljeni, takodje i dio semeringa sa oprugom.
Morao sam izmedju plastičnog točka koji se vrti na magnetu i ležajeva staviti neku vrstu podloške, jer je točak češao po bloku pumpe.
--- Citat: ---Ponekad one budu tvornicki defektne i mogu slinit na pocetku dok ne nalegnu te povrsine kako spada...
--- Kraj citata ---
Mislim, odnosno, nadam se da je to.
Hvala na trudu i odgovorima.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju