kaj se tiče ulja normalno je da su kvalitetnija i skuplja zbog većeg uloga i vremena i sredstava u razvoju i tehnologiji za proizvodnju istih (isto je sa skuterima i autima i svačim danas)..nemre bit nekaj kae rađeno od skupljih komponenti biti jeftinije ili u istom cjenovnom rangu sa proizvodima koima je proizvodnja jeftinija,a s jeftinijom proizvodnjom i proizvod je jeftiniji,logički domino efekt..
e pa tak je i s uljima,nisu određena ulja duplo ili 3 puta skuplja od ovih jeftinijih..ulja su namjenska i po tome se i kupuju za određeni agregat (govorim općenito o benzinskim motorima bilo 2t ili 4t).
osim manje kvalitetnih ima i recikliranih ulja koja su isto tak jeftinija a ima i fejk ulja nepoznatog podrijetla sa naljepnicom od nekih brandiranih ulja...
nadalje,glupo je štedit na ulju za 10 kn a s druge strane kupovat masu nepotrebnih stvari za skuter jer o ulju ovisi vijek motora,o podmazivanju,hlađenji i sprječavanju trenja i habanja vitalnih dijelova motora koje ovisi o ulju.
imam i ja kineza pa sam dal z ulje preko 60 kn i uvijek budem dal bez obzira jer se radilo o kosilici,flakserici,kineskom skuteru ili skuteru s piaggio mašinom.
kinez je na novo složen i najmanje kaj mogu je pravovremeno zamjenit ulje i stavit ono kae provjereno i kaj znam da je kvalitetno makar bilo skuplje 10 kn.
nije mi bilo problem dat ni 90 100 kn za ulje niti mi bude..
konkretno kaj se tiče repsola,u rangu je i motula i silkolena i agipa i selenie itd a jeftiniji je od tih svih za 15 20 kn (govorim konkretno za 5w40) naspram kak se prodaju po servisima..
kaj se tiče toga da mobil toče u kineze,to je isto marketing,mada kineze boli ona stvar dok skuter spakiraju i pošalju..
tak je bilo prije sa piaggiom,imali su ugovor sa seleniom i preporučali su da se toči jer je 'najbolje' za piaggio agregate ali štos je u tome da je to bil marketing isto kak je to sad sa agipom,preporuča ga piaggio jer imaju ugovor i ubiru postotak od prodaje.
bilo da vozim kineza ili neki renomirani skuter opet budem točil ulje koje mi je najbolje uloženo/dobiveno (kvaliteta/cijena i da je naravno provjereno) a ne neka ulja iz kauflanda za 30 kn koja su boktepitaj od kud došla i kakva svojstva imaju.
a onaj kog boli k. za skuter more točit i suncokretovo jestivo ulje koje je 12 ili 15 kn litra i bude uštedil i više od 10 15 kn po litri.