Puno toga drzi cestu, ali dovoljno je samo jednom nek oklizne. Imao sam slucaj s Bridgestoneom gdje sam proklizao u zavoju koji je bio jebeno sklizak, i to klizanje koke sam dozivio s oba kotaca istovremeno je bilo onako kontrolirano, tocno osjetis da guma pokusava lijepiti i ne odustaje od hvatanja gripa. Zamorcad od guma ti samo klizne, i kad se krene klizati to bog visene zaustavlja jer imas osjecaj da jos ubrzava klizanje, odnoso toliko te brzo izbaci iz putanje da niti ne znas sto te je snaslo. To su te zajebane sitiacije, ja sa tako nepoznavajuci teren, i zanemarujuci iznenadnu promjenu asfalta skoro nagrabusio.
Klizao sam jednom s Bridgestoenom, klizao i s Dunlopom GT301 2x.
S Bridgestoneom sam imao nevjerojatno sklizak asfalt,a kad sam se vratio da to prpvjerim, skuzio sam i znak na cesti da je sklisko. Ko hoce nek proba, u Hrv. Kostajnici, nakon pruge slijedi zavoj u lijevo, pa desno i spustis se dole. E na prvom zavoju u lijevo sam klizao.
S Dunlopom sam klizao na MAGISTRALI kod Senja, jedva sam zaustavio nekontrolirano odnosenje u stijenu, iako sam zavrsio vec u suprotnoj traci, nogom sam se pomogao i sjebao cipelu koliko sam jako udario nogom kontru od ostri asfalt.
A druga situacija je svejeze Dunlop GT301 gume, na 40ak kmh me odnijele u provjerenom zavoju di nikad bisam klizao, preenjo kotac proklizao, ali je uhvatio. Mogu misliti sta bi mi uradile na vecoj brzini.
Zakljucak: kad ides brze, losa guma (iako je friska, ovosezonska) kad ti proklize, u 1 sekundi otklizes 5m, a dobra guma ima 2m pomaka, s tim da dobru mozes iskontrolirat jos bez pomoci nogu. Tako nekako cu pokusati pribliziti situaciju.
Imam negdje video gdje GT301 (ovo je sad vec treci set o kojem govorim) skripi, a prednji kotac ne blokira do kraja,a ja se vozim ravno pod gasom drzeci gas, uopce nije u stanju zaustaviti skuter dok recimo drzis gas i kocis prednjom. Necu ni pricat kao je stati s tim zamorcetom.
I imanegdje video gdje izdizem Nrga s Bridgestoneom na Sljemenu dok je mokra cesta na prednji kotac
Naravno, prva kisa se uvijek mora postovati i tu nema zajebancije, recimo ja sam se usrao s novim Evo22, dok s bridgestoneom nemam taj osjecaj lelujanja i plivanja po cesti gdje guma sama sebi trazi put.
I jos jedan zakljucak, otkako vozim Bridgestone, niti problema sa zagrijavanjem, niti klizanjem, niti zaustavljanjem, niti po kisi, udobnost osjetno veca od ostalih guma. Jedina mana je sto se brze trosi, zadnja je samo problem i traje oko 10tkm.
Ovo sam sve testirao na brzinama do nekih 100kmh.
Meni to nije problem i ne zelim da me to uopce opterecuje s obzirom na benefite. Uzimao bih je i da traje duplo krace.