Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

+ Aprilia SR50cc Stealth, potajno ka 70cc High end +

<< < (73/78) > >>

Grale:
I ja isto ne razumijem zašto se zakrivljenje čela klipa ne uvrštava u formulu kod mjerenja kompresijkog omjera?
Kompresijski omjer je omjer "kubikaža cilindra+kubikaža glave(kubikaža skviša+kubikaža glave":"kubikaža glave(znači prostor skviša i prostor glave)".
Ok, za kubikažu cilindra možemo uzeti formulu za volumen valjka, jer je zakrivljenje i u DMT i u GMT, ali kod volumena glave, zakrivljenje je dolje samo, ne i gore, pa nemožemo računati ko valjak :dontknow:
Mislim da je cekijeva metoda najbolja.
Dovesti klip u GMT, karike namazati nečim da ne propušta naftu ili šta već, uliti do vrha i na to nadodati onda volumen glave, to se može metodom pomoću pleksija ili kako već izračunati.

Ceki21:
ja mazem tovatnom masti (litijeva mast)
ulijem naftu do vrha, znaci da ispuni i prostor svjecice
od dobivene vrijednosti oduzmem vrijednost koju zauzima svjecica i dobijem kubikazu ;)

pitaNS:
Sve je to uzeto u obzir Ceki, zato sam i merio zakrivljenje cela klipa tj visinu zakrivljenja kako bi od zapremine glave izracunate metodom sa plexiem oduzeo zapreminu zakrivljenja cela klipa...naravno uzimam i u obzir u kojoj je poziciji klip u GMT, u mom slučaju je skroz u nuli.
Na ovaj način je ova metoda tačna i tu nema greške!!

Sa tvojom metodom ne znaš tačno do koje mere treba uliti naftu jer je svećica van, pa sad da li kompresioni prostor dolazi do 1-2 ili 3 navoja svećice to je pitanje...to ne znaš sigurno?! s te strane je tvoja metoda nepreciznija!

Ceki21:
ulijevam do kraja, znaci popunim i navoj od svjecice, pa zatim oduzmem kubikazu koju zauzima svjecica

pitaNS:

--- Citat: Ceki21 - 27 Prosinac, 2013, 20:02:40 ---ulijevam do kraja, znaci popunim i navoj od svjecice, pa zatim oduzmem kubikazu koju zauzima svjecica

--- Kraj citata ---

a kolika je kubikaža koju zauzima svećica?  :icon_biggrin:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju