Tehnički kutak > Tuning skutera

poliamid ležaj

(1/7) > >>

hac:
danas radim u radioni neki alat za plastiku i razmišljam.....poliamid rešetka..... tam piše u uputstvima da je radna temp tog ležaja 120 stupnjeva,e sad tu na forumu je bilo rječi da je to zbog poliamid rešetke .da se vratim na ovaj alat za brizganje plastike,plastika se brizga na nekih 280 stupnjeva obićno,nazovem lika koji koji je inaće No.01 za izradu alata za brizganje plastka da malo popičamo i on mi kaže da i poliamidi se brizgaju na nekih 280-300 stupnjeva,znači poliamid kavez se neče počet topit na 120 stupnjeva već mu treba puno više....znači ovih 120 stupnjeva je zbog telerancije kuglica..........jel ima ko raspoložen za raspravu?

nemojte pisat gluposti,bolje samo čitat ak ne znaš

black-rox:
Iskreno ja preferiram metal cage istina je da kad se raspadnu ovi metal cage da ima više štete,znam dosta ljudi kojima su se ovi polymer jako brzo rasuli,a bili su ugrađeni kako spada bez ikakvog nabijanja ležaja u blok,nekad su serijski minarelli imali polymer pa su ih zamijenili sa metal cage :icon_thumright:

3alfa3:
Prvo da kazem da ne baratam konkretnim podacima o temperaturnoj izdrzljivosti tog kaveza u lageru.
Ali razmisljam ovako:

Grijuci ga temperaturom (pogotovo u ulju) koja je 120 (mozda i 200C) on se nece mijenajti. Ali problem bi mogao biti (i vrlo vjerojato i bude) ukoliko ga se kod montaze grije fenom za skidanje boje jer je njegov ispuh izmedju 300 i 500C. Probao sam na jednom starom lageru i kavez je vrlo brzo promijenio oblik (a i boju). Definitivno otpada ta metoda montaze radilice na lager. Eventualno pustiti da lager "popije" temperaturu od netom zagrijanog bloka pa zamrznutu radilicu staviti u takav (polu)zagrijani lager. Problem je zapravo sto ce vanjski obruc lagera odmah primiti toplinu, ali unutarnji (i onaj koji na s u toj prici i zanima) nece, jer je povezan malom povrsinom (kuglice) sa vanjskim koji je u dodiru sa vrucim blokom.
Takav lager bi iskljucivo stavljao prvo na radilicu (prethodno ga grijuci u ulju na 100-tinjak C, a onda sve ohladjeno u frizeru stavio u vruci blok.

Sto se tice njegove sposobnosti da podnasa radnu temperaturu, ne vjerujem da bi se metalni dijelovi lagera grijanjem povecali u mjeri gdje bi tolerancije bile uzrok ostecenja kaveza jer kavez ne drzi cvrsto kuglice.

Zapravo, problem vidim samo u 2 slucaja koja se mogu desiti u praksi:
1. pregrijavanje toplim zrakom kod montaze
2. prekid uljnog filma u lageru kada se kuglice i lager pocnu grijati puuuuno vise od 120 C. Zapravo, mogu se zagrijati i nekoliko puta vise od toga. U tom slucaju, poliamidni kavez nema sanse.

hac:
za fen si u pravu,ja za grijanje ležaja koristim komad -šipku aluminija koji je otokaren da ulazi u ležaj i ugrijem tu šipku i stavim u ležaj i to za 1 min zgrije dovoljno unutrašnji dio ležaja da radilica klizne unutra bez nabijanja

--- Citat: ---2. prekid uljnog filma u lageru kada se kuglice i lager pocnu grijati puuuuno vise od 120 C. Zapravo, mogu se zagrijati i nekoliko puta vise od toga.
--- Kraj citata ---

da tu mislim da strada poliamid rešetka jer ser kuglice rašire od topline i jednostavno samelju rešetku,tak da ova moja teorija za sad stoji da se rešetka ne može otopit na 120 stupnjeva

3alfa3:

--- Citat: hac - 04 Lipanj, 2008, 22:37:13 ---...tak da ova moja teorija za sad stoji da se rešetka ne može otopit na 120 stupnjeva

--- Kraj citata ---

Da, i ja tako mislim.
Ali problem je zapravo sto u normalnom radu 120C neces postic, ali kad se desi sranje (prekid uljnog filma) imas i par stotina stupnjeva C....

Mene bi zanimalo koliko bi lager sa metalnim kavezom dulje izdrzao ektremne temperature i da li bi dao do znanja da nesto ne valja ili bi se u tisini rasuo...
Cuo sam kad ruzi takav lager na novom Runneru i zvucalo je prestrasno, ali je i takav napravio 10-tak km prije zamjene lagera.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju