Postoji vise nacina i metoda, da ne zbunjujem i ne kompliciram, jednom za sva vremena:
MINIMALNO 7.5 BARA
Tko hoce naucit nesto o sistemu direktnog ubrizgavanja, nek se odvazi citat dalje jedan kontekst u kojem nema upitnika, za sve postojo brutalno detaljno tako i tako posto sam sve ispratio u praksi godinama i desetcima tisuca kometara.... Odreko sam se crkve da bih iskarao i isprskao na bukake nacin tog jebenog purejeta jer cijeli internet djelomicno nesto nanjusi ili zapocme, ali ne izgura do kraja.
Kad spojis manometar direktno na pumpu, moras imati minimalno 7.5 bara kroz maksimalno 3 sekunde. I idemo sad jos malo u detalje, i taj pritisak koji ti pumpa nabije, recimo 12bara sto je najcesci slucaj, on ne bi smio padati jer ga drzi nepovratni ventil. Ali purejet je to bokte, ima toleranciju vecu nego karbos! Cesto taj pritisak pada, i to je u redu, ali ne smije pasti momentalno na nulu u roku pola sekunde, ali to sam do sada zabikjezio svega 2 puta. (Oš da ti obrazlozim zasto? Jer skuter stoji godinama i benzin se obatali pa se stvori i ona karamela pa lijepo zapece, dugotrajno stajanje pogotovo u losim uvjetima tipa vlazan podrum najvise unistava SVE). A u tom slucaju ako pritisak jebeno brzo opadne, tj. momentalno na nulu, skuter ce imati problema s jako dugim paljenjem, treba anlasovati masinu po desetak sekundi, (ovo vam vrijedi i za aute) ili trebas dati kontakt vise puta da nadruka pritisak... zasto? A jebiga sad, to nije bitno jer je jako mali broj slucajeva, ali ajde, objasniti cu i to, da ne bi bilo kako dzabe nosim hirurske rukavice. Kad das kontakt, pumpa odradi preventivno nabijanje radnog pritiska, a kad je sjebana na taj nacin, onda taj pritisak rokne na nulu cim ona prestane s radom i ti zapocnes anlasovanje, i onda pumpa nabija pritisak i trosi gorivo istovremeno, a taj pritisak je nedovoljan neko vrijeme jer je ispod trazenog posto se pumpa muci s postizanjem radnog pritiska. Ventil uvelike olaksava i ubrzava nabijanje pritiska. I da se desi takav problem, najjednostavnije je nabavit vanjski nepovratni ventil, metalni, pa ga montirati izmedju pumpe i injektora i problem je rijesen.
Ako pritisak sporo opada, recimo kroz 2 sekunde, to je ok jer pumpi nije problem izgurati pritisak i potrosnju goriva istovremeno...
Maksimalni pritisak pumpe goriva je 12 bara, na toliko su bazdarene i toliko treba svaka nadrukati. Ako je pumpa presla pun k**ra*, bila zlostavljana smecem, onda maksimum pada, ali dokle god je iznad 7.5 bara, dobro je, jer i purejet ima toleranciju na mnogo toga, i to extremno!!! Znao sam nalaziti hrdjave motorice i unutrasnjost punu smeca od vode i djubra, tolerira vise nego karb, vjerujte mi.
Imas slucajeve kada nadruka i preko 12 bara, ali to nije bitno. Oces da i to obrazlozim?? Jel treba svaki jebeni mrtvi detalj obrazloziti? To ce vec postati seks roman o purejetu, fakat je nebitno, ali je jebeno zanimjivo za neki extreman tuning ako imas 15, 16, imam i 17 bara crijeva se napnu da se svaki put userem hoce li nesto eksplodirat... jbg sve je radjeno do 12 bara...
Zasto ne moze pumpa od auta?
Zato sto auto punpe imaju veliki protok sto i nije problem, ali vuku po 12A, sto ne moze podrzati generator od skutera i tu prica pada u vodu. Skurio bi se izlaz od ECUa.
Ova pumpa je pumpa visokog pritiska i niskog protoka od svega 5.3l na 1h, i jako je mali potrosac struje.
Ako mjeris pritisak pumpe goriva tako da montiras T racvu s manometrom izmedju pumpe i injektora onda ces imati 7.5-8bar dok masina radi.
A kad je ugasena 2.5bar (najmanje 2.3 inace ne pali) ali obavezno treba ispustiti zrak iz crijeva kompresora jer on aktivno doprinosi povecanju pritiska goriva u sistemu sa svojih 5.5bara. Njegov pritisak opada kako motor stoji ugasen jer zrak curka kroz nepovratni ventil, ali ne smije brzo jer onda moze gubiti na crijevu spoju ili gumici kucista injektora
Kako prepoznati u par sekundi NA UHO jel pumpa dobra i jel ima dovoljno jak pritisak? Extremno lako. Dakle tu ti ne trebaju nikakvi manometri i picke materine. JESAM REKO DA JE PUREJETA LAKO POPRAVITI?? To moram pokazat...
Kako nabuziti purejeta bez casha? Lako
Mislis li da purejetu odlazi mehanika, elektronika? Poistovjecujes ga s karburatorskim modelima u tom pogledu? Aj van iz ove teme!!! Zapravo nemoj, bit ce prskanja po kosi
Evo to je dijelic epopeje zvane nemoguci purejet, a zapravo je takav pickin dim da natakarim na kolac i omastim sve ostale masine koje sam takodjer presao da mogu usporedit