Evo, čisto za arhivu:
Zaključak: Izmjena semeringa bez rastavljanja blokova nije nikakav fuš nego procedura iz piaggiovog manuala. Držite se manuala i nema nikakvih problema.
Par detalja koje zanimaju svakog tko nije nikad radio, a do sad nisu dokumentirani na forumu:
- KOK semering koji sam mijenjao, držao je 25000 km, ja zadovoljan
- semering se gura u dosjed improviziranim alatom i to doslovno s dva prsta. Nema se tu što nabijati. Blok se poželjno zagrije brenerom ili fenom, semering se namasti tanko izvana, a obilno iznutra. Dva prsta, nemas što ostetiti!
- lageri se vade na prethodno zagrijanom bloku, običnim kliještima, lagano. Naravno, u par koraka. Treba postepeno odvrtati impeler kako bi se oslobodila osovina. 3 koraka su dovoljna. To ne pise u manualu, zato ističem.
- semering na tako zagrijanom bloku ide van bilo kakvom kukicom, povlačenjem s dva prsta, nista jače od toga
- najveći problem u cijeloj priči je skinuti lagere s osovine. Skine se zeger na strani impelera, a dolje ide uz udaranje. Logiku udaranja vidjeti sami, pazeći da ne ostetite navoj za impeler. Sve drugo smijete strgati
- drugi najveći problem je staviti novi lager. Poželjno smrznuti i lagano nauljiti osovinu. Lager lagano zgrijati u pećnici na 80-100. Ne pretjerivati. Uz to isto ide teško. Naći cjevčicu unutarnjeg promjera osovine, tako da lupkate po unutrašnjem prstenu lagera.
- ležaj poželjno da ima C3 oznaku. Širi se kod zagrijavanja.
- orginalni ležaj je Z tipa, što znači da je zatvoren metalom. Možete kupiti i takav, ali mislim da nije potrebno
- dosjed u bloku ima dva lica promjera, jedan za semering, jedan za lagere. Dubina za semering je oko 16. Sam semering je 11 mm dubine. Znaci imate 5mm fore. Kod mene je bio poravnan s početkom dosjeda za semering, znaci 5mm od impelera. To znači 21,7 mm od ulaza vodene pumpe. Vi ga slobodno gurnite još cca 2-3 mm tako da kanal za višak tekućine kod pucanja dotrajalog semeringa bude otkriven. Ostat će još 2-3 mm do impelera, tako da nema straha.
- isto kao i kod skidanja pumpe, kod postavljanja natrag treba zagrijati blok. Novi lager ulazi guranjem palcem. Naravno opet u 3 koraka, kombiniranjem zavrtanja impelera i potiskivanjem osovine. Ako me ide palcem, ići će laganim tuckanjem malog čekića preko drvene letvice.
- alat koji sam ja izmislio za postavljanje semeringa je od plasticnog markera.
- kad zavrsite s poslom, ulijete antifriz i krenete odzracivati sistem, sjetite se najbliže rodbine majstoru koji je odzracivao prije vas i zategnuo maticu tako da je kod pokušaja odvrtanja pukla, a pol pipca ostalo u glavi. Sad tek imam posla zbog semeringa od 15 kn. Jel zna netko kako da to riješim?
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk