Tehnički kutak > Tuning skutera

Tlak u gumama

<< < (6/7) > >>

crasho:
znam da je bilo u 100 tema pa se unaprijed ispričavam, imam nove gume na nrg poweru,
naprijed  120/70-13", MC 16
nazad 140/60-13", MC 29 sporty

imam 90+ kg i ponekad imam suvozača... koji bi bio optimalni tlakovi za navedene gume i opterećenje?
po mom mišljenju P 2.0, Z 2.2 ili je to previše?

3alfa3:

--- Citat: crasho - 18 Svibanj, 2011, 18:52:04 ---znam da je bilo u 100 tema pa se unaprijed ispričavam, imam nove gume na nrg poweru,
naprijed  120/70-13", MC 16
nazad 140/60-13", MC 29 sporty

imam 90+ kg i ponekad imam suvozača... koji bi bio optimalni tlakovi za navedene gume i opterećenje?
po mom mišljenju P 2.0, Z 2.2 ili je to previše?

--- Kraj citata ---

Prednju 1,4 ak si sam, a 1,6 u dvoje. Zadnju 1,8 sam, 2 u dvoje

Adler:
Oko pumpanja guma i treba biti filozofija a jednog dana svaki bajker toga postane svjestan. Ekipa morate biti svjesni da su gume te koje vas drze za povrsinu tla. Optimalan tlak u gumama smanjuje potrosnju goriva, same gume se manje trose a bolje drze, onda ubrzanje i kocenje a da ne spominjemo ciklistiku. Ima vas koji ste uzimali gume kod matka iz motoboxa a vjerovatno ste i popricali sa covjekom. On kao bajker smatra da kod guma najvaznija stvar je tlak u gumama kojeg treba ako se redovito vozi minimalno jednom mjesecno provjeriti a ako se motor ne vozi 15 dana da se obavezno gume napumpaju jer najvise tlaka izgube dok stoje. Mislim to je opce poznato da sve gume koje se ne voze u 15tak dana izgube vise tlaka nego da se 3-6mjeseci nisu pumpale a svakodnevno se voze. Pozeljno bi bilo da su uređaji sa kojima pumpate gume redovito servisirani i bazdareni jer sam se uvjerija da kada prednju gumu od motora na jednoj benzinskoj napumpam na 2.3 bara i dođete kod Matka sta ima 100% ispravan i servisiran uređaj da kod njega prikaze 1.8bara u gumi sta znaci da mi je onaj na benzinskoj ukrao 0.5 bara a to nije mala stvar. Ja sam odlucija strogo pazit na gume jer mi nije isto kad sa jednim setom guma pređem 11k a sa drugim 20k. Prije 2 dana sam kod Matka uzea set Michelin Pilot Road 3 jer kaze da su gume kao sport touring strava ali i kostaju tako da se drzim njegove preporuke oko tlaka jer motor, ja, cura. Uglavnom Fazer mi je sada na 2.5 i 2.9 a napumpa mi je i Fly-ja samo sam ga zaboravija pitat na koliko a svoj pistolj za pumpanje cu prilagodit njegovom.

crasho:
hvala na odgovorima, nije mi jasno zašto mi je vulkanizer tj. neki njegov pomoćnik napumpao na 2.0 obje :S

Adler:

--- Citat: crasho - 18 Svibanj, 2011, 19:43:29 ---hvala na odgovorima, nije mi jasno zašto mi je vulkanizer tj. neki njegov pomoćnik napumpao na 2.0 obje :S

--- Kraj citata ---

Zato sta nezna a ja sam vec sit takvih. Tako su i meni prodali gumu od 400kn za fly-a koja mi je nakon cca godinu dana i oko 30% istrosenosti ispucala između sara. Zasto? Zato sta su mi prodali i montirali bridgestone gumu koja je jako kvalitetna ali predviđena za prednju na moga fly-a za zadnju. I sta onda reci kad odes u firmu koja je jedna od najjacih u hrvatskoj a oni ti prodaju i ugrade gumu nosivosti 90kg zada a sama tezina skutera u papirima je 117kg.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju