hvala na odgovorima, mada ocekivao sam malo vise, al opet dovoljno za pocetak
probat cu sa federima srednje tvrdoce iz malosi pakovanja (ne znam koje su boje), ili koje bi vi preporucili za serijalu, i koji centralni, ako treba i njeg mjenjat?
i koje bi rolnice uz te federe isle? (ili mogu ostati 5g.) ovo pitam ako je vec neko slago nesto slicno i experimentiso sa prijenosom,na ovakom skuteru, da ne moram i ja...
a što se tice klipa ?! koliko bi trebao biti neki normalan zazor karika a i evo teksta u kojem sam nasao na nekom forumu, kako se mjeri kompresija na 2t motoru,
(copy/paste).... :
Evo točno kako se mjeri kompresija na rs-u ili mitu..tj svakom 2T motoru,točno onako kako sam ja rekao,samo šta mora biti otvoren gas do kraja ( uzeto sa 125ccsportsbikes foruma)... :
If you want to see if your piston is in good condition you need to put a feeler gauge between the side of the piston and the cylinder bore and measure the piston to bore clearance at the tightest point, which will be the bottom of the skirt. This reading should be lower than the maximum allowable tollerance in your workshop manual. For a cast piston this will be around 0.08mm maximum 0.03mm minimum. If your fitting a forged piston you need to do some research yourself.
It is impossible to know if a piston or rings is a proper fit or worn out by the naked eye. The clearance and wear limit is measured in hundredths of a millimetre. The specification for ring size and wear limits for stock parts will be in your workshop manual. if your using non-stock parts you should do some research yourself.
You can't do a compression test properly by holding your thumb over the spark plug hole, unless your thumb is calibrated to measure pounds per square inch pressure. :wink:
To do a compression test properly -
Remove spark plug
screw in compression tester making sure that any rubber o-rings are compressed slightly to get a good seal but not over-compressed and deformed which will give a leaking seal and a false low test result
Open throttle fully
Engine kill switch off
Hold starter button until maximum pressure is achieved
As a rough guideline:
80 psi - blown up or completely worn out
100 psi - extremely low
120 psi - time to swap rings
150 psi - rings in good condition for stock engine
180 psi - rings in good condition for tuned (high compression) engine
200 psi - rings in good condition for highly tuned (very high compression) engine
A 2 stroke sportsbike like a Mito125 or RS125 will need a ring swap every 8000KMs or so, depending on use.
U prijevodu skraćeno : 1.skinemo svjećicu s motora
2.ušarafimo tester za mjerenje kompresije ali ne prejako kako bi oring na testeru pravilno dihtao
3.otvorimo gas do kraja ( ja dok sam mjerio recimo nisam imao karb na mašini uopće)
4.treba stavit killswitch na OFF (Vjerojatno iz razloga da nas ne mazne struja)
5.držati start gumb i alnaser treba vrtiti dok se ne pokaže maksimalni pritisak
PRITISAK
kao grubu vodilju možete uzeti u obzir ove smjernice : - 80 PSI ili 5.51 bar - zaribani ili potpuno istrošeni motor
- 100 PSI ili 6.89 bar - extremno nizak pritisak
- 120 PSI ili 8.27 bar - vrijeme za izmjenu karika
- 150 PSI ili 10.34 bar - karike u dobrom stanju za serijski motor
- 180 PSI ili 12.43 bar - karike u dobrom stanju za tuniran motor
- 200 PSI ili 13.79 bar - karike u dobrom stanju za jači tunning
motori poput Rs-a ili Mita trebaju zamjenu karika otprilike svakih 8000km,ovisno od motora do motora i same upotrebe...
Tak da eto sad da se zna za ubuduće,i da ne očitavate krivo te dobivene vrijednosti znate usporediti ugrubo s danom tablicom