Tehnički kutak > Tuning skutera

yasuni c20

<< < (11/15) > >>

wonderkid:
imao sam slucaj sa roxom da sa base kitom i tt bez produzenog prijenosa i nekakvog variomata na nekih 85 do 90 go gpsu po roxovoj cukici od replice nabere oko 11700rpm,jel to cukica grdno laze ili se on usitinu toliko prevrtavao

salej600:
Zbog tolikih okretaja su nekim članovima tpr-ovi,stage 6 racing, due+ i išli gotovo 1500-2000 km,  :laughing7:, pa se neki više ni ne pojavljuju na forumu a neki prešli na BB. Pohvalno je od njih što su to ipak napisali, a mi nešto naučili  :icon_thumright:

MazdaMurairotor:
ja mislim da te cukice ne pokazivaju bas tocno, fulaju sigurno za nekih 500okretaja ako ne i vise...serijske cukice i koso satovi.

mmario73:
ovako koso i stage6 obrtomeri pokazuju identično, radio sam sa nekoliko modela i uglavnom svi mere u 50 okretaja tačno... kod ovih analognih je malo grublja rezolucija, ali imam i onaj maleni stage6 koji meri preciznije...

svi oni rade na principu brojanja impulsa koji ide sa cdi-ja na bobinu, ili putem indukcije koji se hvata malenom žicom obmotanom oko kabela za svećicu... razlika je što kod moteda indukcije postoje velike interferencije pa recimo na taj način preko 15k nisam uspeo meriti...

što se tiče srijskih obrtomera mogu vam preneti moje iskustvo, fabrički SF3 laže 800-1200 obrtaja više od stvarnog, vozio sam doppler S3R-a preko 10k i tu mi se učinio najbolje, kad ono stvarnih 9200 sa naturpijanim cilindrom, ako nekog zanima zavisnost uglova kanala i temperature izduvnih gasova pojasniću nije problem...

za aerox-ov fabrički obrtomer ne znam jer ga nikad nisam testirao, kod nas na forumu ga ima Milper, i njegova iskustva govore da počinje lagati preko 8000 obrtaja za nekih 800-1000...

ako razmotrimo problem malo detaljnije doćićemo do zaključka da svaki obrtomer meri impulse sa CDI-ja prema bobini, samo je pitanje koliko je jak procesor u samom brojaču odnosno obrtomeru koji se korisiti da ih izbroji i na koji način to prenosi na kazaljku... isto tako ova nelinearnost da na višljim obrtajima laže nešto više može da se smatra i greškom, impulsi su dosta prljavi koji dolaze sa samog namotaja i uglavnom nose po dva tri harmonična signalna impulsa za sobom, okidanje kondenzatora vrši se signalom sa pick-upa, i na izlazu iz CDI-ja isto imamo šumu impulsa, ako je neko kačio osciloskop na CDI znaće o čemu govorim....obrtomer u stvari mora meriti samo one najjače impulse a ostale zanemariti, za ovaj posao brine se čitava garnitura raznih filtera u samom obrtomeru...

zaista je moguće da serijski obrtomeri iako su gravirani ne mere tačno pogotovu preko određenih obrtaja, jer greše u brojanju učestalih impulsa ili ne filtriraju dovoljno harmonike, ja mislim da se fabrika pobrinula da oni rade relativno tačno u spektru obrtaja za koji su motori namenjeni...

matrix-ov obrtomer nisam testirao, jer sam menjao paljenje na MVT

SlowRider:
Kod mene yasuni r na malossi sportu najbolje vuce na 8900rpm, po zadnjem stelanju, a ide skoro isto i sa nesto manje rpm. Moze se zavrtiti do 10200rpm. Kada podesim kroz ubrzanje okretaje vise od 9000, tada se jasno osjeti onaj dio krivulje poslje vrhunca snage.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju