Kad ti netko oduzme prednost jer te nije vidio od sunca, ne znam sto ce ti tu pomoci, ako uzmemo u obzir da je brzina prilagodjena uvijetima na cesti i jos imas duga svjetla
prednost ne postoji upravo zato. ja nikad ne ocekujem od nekoga u prometu cak i kad vozim auto da mi dopusti da ostvarim svoju prednost. ako mi je sumnjivo ili nepregledno radije cu stati nego ici ostvarivati prednost samo zato sto je onaj drugi na sporednoj cesti. uvjerenja sam da se uz 100% ukljucenost mozga tijekom voznje mogu jako smanjiti sanse za za bilo kakvu nesrecu. koliko sam samo puta izbjegao sigurni sudar samo zato jer sam radije pustio nekoga tko nema prednost.
cak i u auto skoli ne kazu da ako imas prednost da prođes bez obzira na sve. ne mozes ocekivati da svi postuju prometne propise i stale sudionike u prometu pogotovo ako ti o tome ovisi zivot. jer ako ocekujes da ti netko da prednost ti mu dajes svoj zivot u ruke, a to se ne radi. uvijek se gleda namjera drugog u prometu, ne znakovi. u retrovizoru mozes vidjet tko vozi iza tebe ako mu pogledas ponasanje. nikad ne dopustam da iza mene vozi netko tko mi se lijepi i trazi svaki metar da riskira sudar pretjecanjem a svejedno nece nigdje stic prije mene. pustim ga pa nek ide dalje jer mi ne treba neki svrbiguz na repu koji se vrti ko muha u gacama. to je samo primjer. da se sprijecit puno toga na cesti.
osim toga dosta ovisi i o prilagođenosti brzine na cesti. ako vozis realnim brzinama uvijek mozes stati. probaj pa ces vidjet. cestu su projektirali prometni inzinjeri i postavljali ogranicenja tako da je voznja sigurna. i uvijek je ogranicenje jos manje od brzine kojom bi mogao proci opet sigurno. ako probas vozit po ogranicenju ces vidjet da mozes sigurno stati u bilo kojem trenutku. naravno nikad nisi 100% siguran.
naravno da to zvuci smijesno jer malo njih vozi po ogranicenju, zato mislim da je glavni razlog vecine nesreca divljanje jer sam svjedok tome stalno. cak ne moras niti voziti po ogranicenju da bi bio siguran, ali pretjerivanje je razlog. sta kad ninja proleti kraj mene usred grada i razvije 120 km/h. i onda pricamo o prednosti...
kazem, cast iznimkama i savjesnim motoristima ali brate vecina ih divlja po onome sto ja vidim. vec vidim kad vozi motor od 1000 ccm a nema nikakvu opremu ili obicni skafander, po ljeti kratke gace, papuce i bubreznjak. ja na skuteru imam bolju opremu od njega jer sebi vise vrijedim ja nego svi j**eni motori ovog svijeta i tako bi svi trebali razmisljat.