Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Keeway Matrix - Madness

<< < (2/10) > >>

mmario73:
Vrlo interesantan slučaj cilindra, ovde se vidi da je stub na izduvnom kanalu odrađen u minus, i to je OK, ozbiljnije firme misle na zagrevanje tog dela, pa da upravo ovde ne bi zalepio klip usled preteranog širenja, stub je na nikasil delu dorađen.. Ovde ću napomenuti da sam sa Airsal T6 cilindrom upravo ovde imao problem i da je klip jednostavno pokidao nikasil u gornjem delu stuba... Noviji tip Airsal-a već ima tu doradu, moj prvenac nije imao...

Međutim vidi se i greška u nikasilu, iznad leve površine otvora, sad da li je to ručni rad pa je malo dijamant skliznuo ili mašinska greška ne znam , vidi se i na ostalim slikama, nikasil nigde nije napuknut, samo je malo pobrušen na pogrešnom mestu...

datumi slika 28.03.2010.

Ovde se vidi i lagani otisak na klipu da je povučen, nije strašno nema nekog ozbiljnijeg ožiljka, ali se da primetiti da je hteo da lepi...

Isto sam primetio i malena oštećenja na glavi u vidu tačkica, kao i na čelu klipa, dugo sam razmišljao da li je moglo nešto da upadne ili je to nikasil prašina koja je otpala sa dela cilindra, mada nelogično jer ako je pobrušeno pogrešno onda tog nikasila tamo više nema, pa nema ni šta da otpadne...

mmario73:
Madness je vozio test rolnice, ali su falile plastične kapice.... Naslage na variomatu su popravljive, mesing je na sve strane, ali se da ispolirati.... Isti je slučaj i unutar dekle, mesinga na sve strane

datumi slika 29.03.2010.

I evo ovde se vidi da je semering na osovini radilice krivo postavljen, i da ima ulaska falš vazuha podosta... Verovatno je ulazilo i nešto mesingane prašine u prostor radilice i cilindra prilikom vakuma...

Magnet nije dobro pritegnut, posumnjao sam i u oštećenost kajle na radilici, mada MVT ima baš duboke kanale...

Na zaptivaču kod prenosa se vidi da nije postavljen kako treba i da je moguće da je ovde curilo ulje, Madness se žalio da mu zadnja kočnica ne radi nikako... moguće je da je ovde bilo dodatnog podmazivanja, nisam siguran...

mmario73:
Prvi radovi su usledili na bloku, znao sam da postoje odstupanja na sastavima prelivnih kanala, čak i kod minareli bloka, a ponajviše kod PRC mina replike, usledilo je ostavljanje otiska....Ovde sam se poslužio sa crnom grafitnom masti...

datumi slika 21.04.2010.

kasnije sam obeležio sa iglicom meru do koje treba brusiti, i izmerio koliko prostora za širenje imam u samom odlivku

sa unutrašnje strane se merilo šublerom pa su mere prenešene na spoljnu stranu, ivice zida obeležene su markerom, očigledno ja da mi preostaje oko 2-3mm zida ukoliko izađem u meru koju cilindar zahteva

ovako izgledaju blokovi pre obrade, manji blok sam već krenuo da radim, postupak je poznat, prvo rukom sa grubljim brusnim papirima, kasnije sa finijim, dosta sam se služio malim biax-om i rotacionim šmirglama, čak sam i spremio dve osovine sa finijim rotacionim papirima jer mi je tako brže išlo, ....

veliki blok sam otvorio do ove mere, ostavio sam 0,5mm rezerve da bi finim brusnim papirima mogao još malo otvoriti... i posao završiti u meru

datumi slika 23.04.2010.

ovako izgledaju blokovi posle 1000-ke radio sam uz pomoć WD40 tankog ulja, nisam hteo ovde sa vodom da se mažem, efekat je isti, bez ulja brusni papir 1000 postaje začepljen i neupotrebiv posle 2 min

ovde sam završio sa 1500 i na kraju sa polir pastom, prvo za crvenom onom grubljom, kasnije za zelenom, ne znam koje su gradacije u pitanju, radio sam sve sa biax-om i filc nastavcima

datumi slika 05.05.2010.

..blok je odneo dosta dana, dok nisam postao zadovoljan ukupnim rezultatima...

usledile su i provere, više puta sam stavljao cilindar i kontrolisao sastave sa prelivnim kanalima, mada ovo nije 100% precizno jer cilindar ima mesta da se prošeta kada je samo na dva brezona naboden, tako da je efekat potpun tek kada se blok sklopi i tada proveri prolaznost sa cilindrom, može da se koristi ta grafitna mast ponovo i uzima  otisak više puta...

vidi se da štrči unutrašnjost prelivnih u samom cilindru, ovo sada neću raditi, cilindar želim da testiram u fabričkim merama, optimizacije i analize samog cilindra ostavljam za kraj

i usisna strana je ravnopravno odrađena, mešanje goriva i vazduha će se odvijati u usisnom grlu koje nije polirano i prilikom prolaska kroz lamelice, sve ostalo mi je bitno da bude perfektno prolazno..

mmario73:
Na red je došla ugradnja sekundarnog prenosa, ovaj Kiesler 14/34 deluje vrlo ozbiljno, a još bolje je što se isporučuje sa osovinom točka pa je plug and play... Meni se ponajviše svidela ideja da zamenim kinesku osovinu točka koja je originalnom slučaju malo zarđala, opet za ove brzine očekujem neki bolji kvalitet čelika...

Na slikama se vidi da su u Kiesler izvedbi zupčanici olakšani, presa je morala da radi svakako jer je na prenosniku kod Madness-a već montiran Malossi primar, pa je njegov par trebalo preseliti na Kiesler prenosnik..

datumi slika 06.05.2010.

evo originalni par kod kineza
Primar 13/52 odnos 4.000
Sekudar 13/44 odnos 3.384

izmenjeni parovi
Malossi primar 14/42 odnos 3.000
Kiesler sekundar 13/43 odnos 3.071

vidimo da je primar doneo 25% a sekundar 9.25% pa će ukupno produženje biti 32%, obzirom da se motor projektuje za 12000 obrtaja sa dugim remenom, nadam se da će biti dovoljno... mada poznavajući kineze rekli bi ljudi prenosa nikad dosta...

dalje je usledilo ubacivanje SKF 6204 C4 ležaja i Corteco novih semeringa iz BGM pakovanja, uglavnom je operacija zagrevanja bloka bila dovoljna, ležajeve nisam morao posebno hladiti, blagim kuckanjem preko plastike ušli su na mesto bez problema

radilica je sklopljena, rastojanje prema levoj i desnoj polovini bloka nije sasvim jednako, jednostavno tu joj je mesto, istom metodom zagrevanja ležaja fenom za skidanje farbe, radilica je ušla uz blago kuckanje, opet preko plastike...  okreće se rukom lagano bez napona...

datumi slika 07.05.2010.

imao sam malo problema sa poslednjim šrafom za pritezanje bloka gore kojem je navoj u bloku pokidan bio... preostalo mi je da izradim nešto duži šraf koliko još zavoja u rupi ima, nekih 3mm, i da ga fiksiram dodatnim lepkom za navoje... svi šrafovi pritegnuti na 1,2 Kps-a, tnx Cvele za info..

mmario73:
Na red je došlo merenje zapremine glave.. ok znam za preporuku Stage6-a da squish treba namestiti na 0,5-0,6mm za racing seriju, ali želim proveriti situaciju, prvi put se srećem sa klipom koji nema ispupčeno čelo, a gde je zapremina glave značajno smanjena....

datumi slika 19.05.2010.

vidimo da je zapremina odlivene tečnosti 4,5cl, klip se u GMT penje do same ivice cilindra, ostaje dakle squish koji proizilazi iz debljine zaptivača, kosina squish band-a je vrlo mala reklo bi se da je nema....

dakle ako nema squish-a proizilazi da je kompresioni odnos 16,5:1.. nigde nisam pronašao koji stepen kompresije preporučuju za ovu termogrupu 14,5:1 je na 0,36mm squish-u, podesiću prvi squish na 0,4mm i idemo dalje u testiranje....

usledilo je merenje uglova kanala sa 0,4mm squish-em, naravno imam i portmapu, ali manualni rad nikada ne izostaje... usput čelo klipa je ispolirano,...

ovde otvara izduv....

uglomer kaže 190 stepeni za izduv... prelivni su na 125 svi podjednako

na red je došlo i MVT paljenje, nema mnogo filozofije, postoje dve pozicije na statoru H i V, mi koristimo H za motore sa horizontalnim cilindrom... u samom magnetu postoje dva kanala, A i D ... kanal A koristi se u kombinaciji sa Analogno promenljivim CDI -jem koji dolazi u kompletu sa MVT-om, D je ukoliko se MVT spreže sa Digimax modulom koji ima Eprom i unapred uprogramirane tri krive paljenja, koje se spolja mogu podešavati malim dip switchevima... Digimax se kupuje posebno za 150e...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju