Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Keeway Matrix - Madness

<< < (7/10) > >>

veka84sb:
Citam i ne vjerujem , ovi grafovi su fenomenalni objasnjavaju puno toga sto mi nije bilo skroz jasno kod due+
Kao i uvjek odlicno objasnjeno!

mmario73:
u daljim testovima je usledila analiza jedne velike sumnje u ovaj TM24 karburator... danima i nedeljama već psujem po ovom TM24 karbu... imam isti model već 3 godine i lepo se setuje, ok nije Mikuni, pa nije ni ta cena, ali radi posao vrlo fino, i mogu reći da sam sa svojim uvek zadovoljan...

Kako je došao ovaj Madness-ov u prvom naletu sam poludeo jer šrafići koji treba da pričvrste nisač sajle u klipiću nisu odgovarajući fabrički... dakle navoj-navoj, ali je u klipiću za neku nijansu veći promer, i nema šanse stegnuti, pa sam morao da se služim alternativnim metodama, teflon traka po šrafićima... ovo su neke vrednosti koje nemam u zbirci šrafova....

Znajući koliko puta treba iglu podešavati dok jedan setup ne legne kako treba, možete predpostaviti koliko puta sam menjao teflon traku... izgleda je S6 počeo malo da fušera, pitao me Madness da li da kupi Mikuni, ja mu kažem dobar je S6 čuvaj pare za druge stvari... izvini priznajem zajebao sam se, Mikuni ja mama...

Dakle odlučio sam da probam svoj karburator, jer ne mogu uskladiti iglu sa glavnom diznom.. Naime kada mi je glavna dizna odgovarajuća, igla mora biti skroz spuštena, i tada još preliva, jer mi to nije dovoljno... ponaša se kao W16 na kod dellorto tipova na Base setupima gde je ona prejaka pa se ne može dovesti u rad... Međutim ovde niti je W16, niti je base setup, mi ovde imamo racing cilindar sa izuzetno jakim timinzima, i otvoren filter da otvoreniji ne može biti..

znači sa skroz spuštenom iglom i diznom 115-118 imam ok rad motora malo kilav start, i slabu krajnju kao i bledunjavu svećicu.. kako krenem da dižem iglu motor preliva, kako krenem da dižem glavnu diznu motor dobija sve više snage, i na 122 dizni imam optimum snage i srednjeg otklona gde malo preliva, a recimo na 125 dizni imam odličnu vršnu snagu i prelivanje na srednjim otklonima već posle minut rada motora... šraf za podešavanje vazduha mi ne radi kako valja, slabo nešto reaguje, odvrnuo sam i do tri kruga i isto preliva kao i posle 1 kruga, a očitavanje obaranja obrtaja je skroz neprimetno...

montiram ja svoj TM24 i postavim iglu na sredini za početak, kao i diznu 122.. i na moje iznenađenje situacija, skoro dobra, malo preliva, spustim iglu jedan zarez niže, i to je to... mašina radi kako valja, mogla bi se staviti i 125 dizna... šraf za ekstra vazduh i pilot diznu radi kako valja, obara negde na 1 krug, ...

ehh koje ludilo, šta nije u redu, svako skidanje karburatora, i menjanje glavne dizne je ovde gimnastika, sve sam ruke iskrnavio po plastikama, već su me moji pitali jesam li se borio sa nekim....

odlučio sam da uporedim ove karburatore , sve dole i na radni sto...
levo je S6-TM24 Madness-ov ovaj novi  ------ desno je moj S6-TM24 star 3-godine

datumi slika 15.08.2010.

vidimo da je sve identično osim ova dva ventila na poslednjoj slici, čak su im i dužine identične jedino je priširenje kod starog malo ranije ostavljeno, posumnjao sam da je kod novog viši nivo goriva u lončetu zbog tog proširenja... ima mi logike i odlučih se da izmenjam nivo goriva tako što ću podesiti jezik na plovku novog da ranije zatvara...

na slikama vidimo da je na novom levom plovku jezik već iskrivljen, to je delo mojih ruku...

i na kraju uzmem crevo koje smo već ranije koristili za ova testiranja, i krenem duvati kroz njega kao kada bi tekao benzin, i snimim u kojoj tački je zatvaranje plovka...

možete pogađati u vodoravnom... sada već kod oba karburatora identično, sa tom razlikom da je novom nešto kraći deo na ventilu koji zatvara, ali je kalibrisan limom na plovku koji ga gura višlje...

posle montaže sada već novog karburatora, postaje sve jasno i igla i dizna su se javile identično kao i kod mog, a počeo je raditi i šraf za ekstra vazduh na oko 1 krug....

mmario73:
dalje, mašina je setovana kako valja, deluje sve OK, međutim ostaje ona nelinealrnost između slabog i jakog otklona ručice, motor je previše oštar.. ostaje da odradim timinge kanala onako kako valja...

upoznaću vas sa jednim Scooter Attack grafikonom, gde je spregnut S6 Racing LC i C20 auspuh, dakle ovde je jedina razlika što mi imamo AC cilindar , crvena linija je ona koja nas interesuje, zelena i plava su LC i AC racing cilindri sa C16 auspusima....

ovde se jasno vidi da motor na 8000 RPM-a još nema praktično nikakvu snagu,.. tj ima 3,8 HP-a, pa sad postaje jasno da je ova sprega termogrupe i auspuha odlična i prema power bandu-u ali preko 9500-10000 RPM-a, sve ostalo ispod je mrtvo... usput razgovarao sam i sa Vikcem nekih pola sata telefonom jer je vozio S6 racing sa R1200 spuhom i 19 karbom i on je potvrdio totalnu nelinearnost, koju smo i mi ustanovili ovde.. dakle samo pun gas, i sve nategnuto...  tnx Vikac

šta meni preostaje.. radio sam analizu cilindra odmah pošto je stigao kod mene, imao sam portmapu sa net-a i skinuo sam otisak i ja da se uverim u stock situaciju...

ovde se tačno vidi koliko je izduvni kanal otišao gore, uzrok površine i ugla od 187 stepeni koji čak i nije toliko ni velik, greška u merenju sa uglomerom je 2-3 stepena... međutim zašto su prelivni ostali ovoliko mali...

jedan od razloga je da se dobije veći pritisak i vršna snaga koji se javlja kako posledica razlike izduvni prema prelivnom, drugi je da bi ovaj cilindar uopšte mogao da se setuje sa 17,5 karburatorom ostavljen je preliv na granici base klase, pa različiti kupci mogu voziti racing cilindar sa slabijim karburatorima i auspusima...

prvi očigledan marker je da TM24 radi sa 122 diznom i spuštenom iglom, dok recimo na svim ostalim meni poznatim varijantama radi od 125-138 u zavisnosti na kom setupu se vozi...mašina je ponovo na radnom stolu...

klip i glava deluju ok, mada onaj tanki prizvuk zveckanja karike nosimo još iz prvih dana..
datumi slika 16.08.2010.

u prvom naletu zadao sam prelivnim kanalima uglove 133,8/129,5 i obeležio izduvni koliko treba otvoriti na prirubnici sa C20 auspuhom...

sledi kontrola situacije i otisak portmape... uglovi uprskavanja ostaju još nepromenjeni

i završni rad po telu prelivnih kanala kao i na samom izduvu, i promena uglova uprskavanja 

datumi slika 16.08.2010.

i sad već doterani izduv, ali samo na prirubnici i poliranje po telu, ugao i površinu ne smem dirati i ovako su veliki...

deluje mi Ok , još da uradim ponovo alanilzu i uverim se u ceo koncept koji sam dobio

to je to, sada imam još uvek prazninu na refleksiji između prelivnih i izduvnog u predelu od 13,5-14,1k, ali mislim da to neće praviti problem, na kraju ne želim previše otvarati ovaj cilindar se ipak setuje da bude najbolji za 12K, bez obrzira što je izduv visoko.. vidi se i da je u ovoj situaciji moguće podesiti software da sa pritiskom od 146 PSI, na prelivnim i razlici koja se javlja u trenutku izduvni bez prelivnih, dovodi iste teoretske snage od 18,9HP-a, za ciljne obrtaje od 12K..

nadam se boljim rezultatima...

mmario73:
dalje preostaje da izmenjam klip, pristigao je dugo očekivani novi... tačno smo se dogovorili da se poruči S6 racing sa 12mm bolcnom tip.A jer je on u meri kao i prvi kupovni, a radimo sa novim cilindrom. U svim shop-ovima se prodaju tipovi A, B, C, i D, to su klipovi koji se razlikuju u meri za 1/100 mm, i upotrebljavaju se kada motor pređe određenu kilometražu i cilindar malo utroši...

šta smo mi dobili..

datumi slika 17.10.2010.

klip sa oznakom E, koji ne da ne ulazi u cilindar nego ni na jednom shop-u nema da se kupi... evo i njegove mere u različitim tačkama, izmerene mikrometrom, a na kutiji piše koja je najšira mera i koji je tip pakovan

i na sledećoj slici se vidi razlika, s tim da na originalnom klipu imam 49 meru verovatno zbog tog ožiljka ispod, na tom mestu ili malo višlje recimo u visini bolcne se očekuje mera 54 stote preko pune mere...

jer se radi o tipu A

tako da je verovatno u pitanju neka greška u pakovanju, cilindar je fabrički u meri 47,57 i jasno je da tip E ne može da se ubaci u njega... mašina je sklopljena sa originalnim klipom...

mmario73:
mašina je testirana, taman je to ono što sa i očekivao, TM24 je počeo raditi sa diznama 128 i 130, igla se našla na sredini ili jedan podeok niže, podešavanje ekstra vazduha besprekorno funkcioniše.... imam mnogo bolju snagu i obrtni moment kroz ubrzanje, prelazi sa 9000 RPM na pun gas deluju strahovito, i javio se novi zvuk rezonance usisnog sistema, TM24 se dere na difuzoru sreća pa je ispod plastčne maske....

ovde smo sa Pitom radili on svoj auspuh, ja podešavanje karburatora i kvačila na Matrix-u...bilo je situacija da sam ja merio sa Matrix-om koliko Pitin Jet ide i ako sam teži jedno 40kg, a bilo je da je on testirao Matrix-a, pa me je oduvao ko biciklista pešaka, napomenuću da sam vozio Jet-a pun gas...

datumi slika 18.10.2010.

i prvi dobar rezultat maksimalne brzine sa mojom težinom (125Kg)

evo i jedan video ubrzanja koji sam snimio sa Pitinim mobilnim, čudo od tehnike...

i po neka reprezentativna slika, tnx Pito na pomoći....

naredni dan sam krenuo da ispitam šta može iz ovog prenosa još da se dobije... dakle 105Kmh je prava brzina koja se poklapa sa GPS-om i nju dobijamo i Pita i ja sa 40Kg razlike u telesnoj težini.. Sasvim je jasno da motor ima još snage i da je prenos limit u sprezi sa obrtajem na kome se motor vrti...

prvih dana sam uradio prsten kao zamenu za šajbne koje su izašle na 2,1mm kao maksimalno odstojanje a da remen bude još utegnut... Usledile su kontrole

datumi slika 19.10.2010.

video
test starta posle umerenog zagrevanja prenosa 1km vožnja, situacija, kvačilo nategnuto do tačke da u hladnom stadijumu ne guši, šajbna 2,1mm , rolnice mix 3,65g, ubzanje na 11800 RPM-a

test sa 1mm šajbnom, i nešto više nategnutim kvačilom, ništa spektakularno, trebaće mi lakše rolnice

test sa 1mm šajbnom i lakšim rolnicama mislim 3,5 ili 3,35

tačno se vidi, da je sa 1mm šajbnicom lošiji start, jer remen ne kreće iz početka, koliko god pritezao kvačilo.... opet sa lakšim rolnicama imam blago prevrtavanje, i međuubrzanje na 12500... krajnja ostaje ne promenjena.... na svim video snimcima krajnja ne ide preko 100, zbog otvorenosti tela i otpora vazduha uopšte, tako da su brzine preko morale biti sa obe ruke na volanu i sagnutim telom...

rešio sam da vratim šajbnicu 2,1mm i ostavim start sa najboljim prenosnim odnosom, svakako tih 2mm na variomatu ne donosi toliko da bih i ovako tesno podečen start pokvario.. kvačilo se može još dotezati ali tada totalno gubim mogućnost vožnje na nižim obrtajima, tako reći motor se uvek vrti preko 10k...

odlučio sam da zadržim prvobitnu situaciju, evo jednog snimka lagane vožnje, otprilike toliko može da se dobije bez rezonance...

evo i boja svećice sa diznom 130

biće dobar ovako, velika je razlika u stanju prenosa kad se ugreje, hlađenje prenosa je obavezno, možda ne bi bilo loše kada bi dekla bila otvorena i isečena, isto tako hlađenje cilindra može da se poboljša sa onim usmerivačem vazduha koji se montira na deklu...

ja sam zapravo uradio balans između svih parametara, najlakše bi bilo dotegnuti još kvačilo, ili staviti nešto lakše rolnice, međutim bitno saznati šta vlasnik želi od motora... i na osnovu toga odraditi setup...

Madness-u sam javio da dolazi po motor...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju