Tehnički kutak > Tehnička pitanja

punjenje akumulatora

<< < (2/3) > >>

ivanm:
samo destilirane dodaj..

Faba:

--- Citat: Infernus - 14 Svibanj, 2010, 11:49:50 ---hvala za pomoc i upozorenja  :)

nemam kiseline za nalijat, imam samo destiliranu vodu. Dal mogu to nalijat unutra?

Napon je vec sad zadovoljavajuc (13.3) - kad dodam tekucine, bez obzira na napon moram ga jos stavit punit?

--- Kraj citata ---

Zaj#bo sam se...stavljas kiselinu samo kad je skroz osto bez nje(tak je meni bilo),a za ostatak samo dolijes destiliranu vodu,da ti celije ne ostanu bez tekucine pa da ne dode do kratkog spoja

toto:
Ako stvarno KIPI , onda ti je prevelika struja  punjenja i mogel bi si shebat čelije.

Infernus:
dodao sam u svaku 5-10 ml destilirane vode (spricom)

Nakon toga mjerenje, 12.96 V
Jel to ok?

@toto
da, kipilo je  :icon_biggrin:

JogFromYamaha:
gle akumulatori a motore i skutere (svi ispod 14Ah) se pune strujom do 1 ampera snage
akumulatori iznad 14Ah se pune s strujom 3.5-4 ampera
To se radi da bi se sprijecilo "kuhanje" akumulatora.
Prije punjenja akumulatoru se skidaju cepici da bi iz celija mogla isparavati voda i vodik koji se dobivaju pri punjenju.
Ako imate "sealed" ili "maintenance free" ili kalcij akumulator onda se ne treba nista otvarati i samo ga se stavi na punjac.
Svima koji su punili "tekuci" akumulator nakon punjenja nek doliju destilirane vode i to samo destilirane vode do MAX znaka na akumulatoru ne preko.
Voltaza akumulatora se mjeri 12-18 sati nakon sto se akumulator skinuo s punjaca i mirovao.
Voltaza "zdravog" akumulatora je od 12.5-13 volti.
Sve sto je ispod 12.5 volti podljeze sulfaciji i treba ga desulfirati (profesionalni punjaci imaju program za desulfaciju).
Ili ako akumulator gubi voltazu znaci 10.55-11 volti to je znak kratkog spoja u celiji sto je ireparabilno te trebate nov akumulator.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju