Tehnički kutak > Napravi sam

Računanje potrebne težine rolica

<< < (12/22) > >>

ToNYGP1Racing:

--- Citat: wonderkid - 22 Ožujak, 2010, 16:05:48 ---po meni bilo koju formula nema smisla jer ima previse faktora da bi se sve svelo u jednu formulu

Btw:Tony pitanje za tebe,jel si otvorio temu jer zelis clansku iskaznicu a trebas kao skupit kvalitetne postove koji pomazu mnogima ;D ;D

--- Kraj citata ---
Di sam ja od iskaznice jos.................. jos ju nisam zavrijedio. :toothy11:  Pokusavam pomoci drugima i rijesiti ovaj problem jednom za sva vremena.  :) Svi pokusaji nisu uvijek uspjesni, ali ja ne odustajem.. Pronacicu formulu za to pa makar mi zadnje bilo!  8)

wonderkid:

--- Citat: ToNYGP1Racing - 22 Ožujak, 2010, 16:17:44 ---Di sam ja od iskaznice jos.................. jos ju nisam zavrijedio. :toothy11:  Pokusavam pomoci drugima i rijesiti ovaj problem jednom za sva vremena.  :) Svi pokusaji nisu uvijek uspjesni, ali ja ne odustajem.. Pronacicu formulu za to pa makar mi zadnje bilo!  8)

--- Kraj citata ---
sretno ti bilo

Mr J:
hahaha...

tony necu ti sve na pladnju dati ali da ti malo pomognem...

koliko sam shvatio tvoja formula bi trebala izbaciti tezinu rolica za krajnji broj okretaja (max speed)?

Pretpostavimo da je snaga (P) agregata ista kao i omjer prijenosa pri krajnjoj brzini (odnosi se na varijabilni prijenos).
Pri racunanju za masu (m) uzmi zbroj ukupne tezine rolica (pretpostavimo da pri vrtnji djeluju jednolikom silom na variomat) jer mozemo reci da zajedno djeluju kao jedna (buduci se radilica okrene 100 puta u sekundi na 6000 o/min) i jedina masa koja mijenja polozaj.
Radijus kruznog gibanja rolica neka bude konstantan (onaj pri max speed - krajnji gornji polozaj rolica jer smo tako pretpostavili)

iz formule koju sam ti prije napisao dobijes kutnu brzinu (kutna brzina i okretaji su povezani)
preko kutne brzine dobijes potrebnu masu ali moras znati i Fc - vrijednost centrifugalne sile

Medjutim, na broj okretaja utjecu sljedeci faktori :
- tezina opterecenja skutera (nije isto je li na skuteru osoba od 100kg ili je od 50kg)
- vanjski utjecaji kao sto je vjetar (nije isto puse li vjetar brzinom 50kmph tebi u facu ili u ledja)
- i jos neki faktori koje cemo u ovom slucaju zanemariti kao i prethodna 2 jer cemo malo idealizirati stvar

LP!

Pupo:

--- Citat: ToNYGP1Racing - 21 Ožujak, 2010, 17:51:01 ---Radijus je isti zato sto je..  put rolica isti... kanalici po kojima idu rolice..  ili mozda nije kad su teze rolice udaljene vise od sredista zbog centrifugalne sile od laksih.. Vidis? Nisam dobro pazio..  :sad3:

--- Kraj citata ---

Nije isti jer se rolice šetaju po kanalima i nisu uvijek jednako udaljene od osovine radilice, a samim time nemaju ni istu obodnu brzinu!

Al sretno s pokušajima, uz puno mašte, idealiziranja i ostaloga, možda i uspiješ!

ToNYGP1Racing:
Molim vas da stavite ovdje sheme cvt prijenosa... i tako to.. sto vise.

I jos jednu stvar. Ako netko ima graf snage.. ono na valjcima.. nije bitno kakav samo da imam..  ;D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju