Tehnički kutak > Napravi sam
Računanje potrebne težine rolica
Beneli:
joj matematike lakše rolice viši okretaji teže rolice manji okretaji. to stoji ali ti si napravio običnu jednažbu a na te rolice djeluje 50 sila. onda se može i ovako računat auto 250 ks ide 250 kmh ubacimo li u taj auto motor od 500 ks i olakšamo ga da ima isto kg ko i s motorom od 250 ks dobijemo jednažbu X:250 kmh=500:250 x250kmh=125000
iz toga dobivamo da je X=500 kmh. u ovu formulu treba ubacit samo otpor zraka kako bi se došlo do približno realne brzine. no što sve treba ubacit u formulu da se izračuna težina rolica? neću ni da razmišljam a vama mogu samo reći sretno u pronalasku formule iako je to nemoguće bez prave opreme
b_l_a_c_k:
--- Citat: Beneli - 28 Ožujak, 2010, 11:39:31 ---joj matematike lakše rolice viši okretaji teže rolice manji okretaji. to stoji ali ti si napravio običnu jednažbu a na te rolice djeluje 50 sila. onda se može i ovako računat auto 250 ks ide 250 kmh ubacimo li u taj auto motor od 500 ks i olakšamo ga da ima isto kg ko i s motorom od 250 ks dobijemo jednažbu X:250 kmh=500:250 x250kmh=125000
iz toga dobivamo da je X=500 kmh. u ovu formulu treba ubacit samo otpor zraka kako bi se došlo do približno realne brzine. no što sve treba ubacit u formulu da se izračuna težina rolica? neću ni da razmišljam a vama mogu samo reći sretno u pronalasku formule iako je to nemoguće bez prave opreme
--- Kraj citata ---
da su na taj način razmišljali čike Rudolf Diesel, Nicolas Otto i ostala ekipa, mi se nebi ni vozali na našim strojčićima..
:toothy3:
a za ovo tvoje, nemam riječi, veću glupost u svom životu nisam pročitao niti bilo gdje čuo.. :dontknow:
a šta ako tvoji motori nemaju isti broj obrtaja, jel otpor vazduha i otpor kotrljanja ima istu vrijednost na "250 i 500 km/h".
??????????????????????????????????????????????????????????
vezano za temu,
--- Citat: wonderkid - 22 Ožujak, 2010, 16:05:48 ---po meni bilo koju formula nema smisla jer ima previse faktora da bi se sve svelo u jednu formulu
--- Kraj citata ---
u potpunosti se slažem, jer za ovo treba imat dosta uređaja za simulaciju, mjerenje, i šta sve ne...
Beneli:
a jebiga zaboravio na otpor točkova. samo sam htjeo napraviti usporedbu
Mr J:
--- Citat: Beneli - 29 Ožujak, 2010, 14:38:00 ---a jebiga zaboravio na otpor točkova. samo sam htjeo napraviti usporedbu
--- Kraj citata ---
to ti uopce nema veze sa krajnjom brzinom...
Jedina stvar koja ima veze sa krajnjom brzinom je kutna brzina kotaca... koja je direktno povezana sa brojem okretaja masine i prijenosnog omjera...
nista drugo ne utjece na krajnju brzinu... te druge stvari (otpor zraka, snaga motora, iskoristivost motora, trenje u lezajevima, itd...) utjecu na broj okretaja masine za odgovarajuci prijenosni omjer :)
Ponavljam, ako netko zeli racunati tezinu rolica za okretaje pri top speed (ostalo uopce nema smisla racunati), formula nije teska i treba kombinirati 2 formule koje sam ranije dao.
:glasses9:
zip boi:
pa po nekom logickom razmisljanju se moze zakljuciti da ovo racunanje ima i smisla jer ipak se moze izracunati barem donekle priblizna f tj. broj okretaja u min. pri kojem tvoj aupuh (kit) stvarju rezonanciju i optimalnu snagu! iako je nekima lakse otic u ducan i kupit 20 pakovanja rolica i isprobavat... ili doc ovdje i po 500. put pitat za setup!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju