Sve ovisi koliko se želiš voziti a koliko šerafiti.
Kod 2T motora ćeš jako teško proći a da omjer šerafljenje/vožnja nebude bar 25/75% ako ne i gore u "korist" šerafljenja
S druge strane, kad kupuješ polovno uvijek možeš naići na "mačka u vreći" pa je poželjno da ide netko ko se jako dobro kuži u skutere i koji je bar par vrsta mašina složio
Ako kupiš serijski 50 ccm to će ti dosaditi vjerojatno u roku prvih 2-3 mjeseca. Nakon toga će doć prvi tuning i naravno prvi problemi. Srećom imaš nas ovdje, pa ćemo te probleme pokušati rješiti u čim bržem roku
SR150 je po meni najoptimalniji izbor prvog motora jer ako je serijski i nije ništa dirano po mašini, može proć kilometara i kilometara bez da se išta dira po ičemu. Nakon toga može se fino uć u tuning stavljanjem 172 cilindra, multivara i auspuha od SP-a (bez katalizatora) te nešto sitno poštelati karburator i imaš motor koji već ide poprilično jako.
E sad, tu je kompromis. Nekome je draži zvuk nabrijane 50-ice od samih performansi pa je jači base pa do srednjeg midracea ipak bolji izbor, ali o tom moraš sam odlučiti
EDIT:
I još nešto da znaš, svaki jači base kit na 50-ici ide kao serijski SR150, ali to se na žalost odnosi samo na minarelli i piaggio mašine. Ostali su osjetno slabiji. Takav setup je još uvijek relativno dugotrajan, ali dugotrajnost svakog takvog ili većeg tuninga ovisi o kvaliteti ugrađenih djelova i kvaliteti same montaže tih djelova te uštelanosti fergazera. To se sve može složiti bez problema za neke normalne novce, samo ako znaš kome to treba dati da slaže
Midrace kit je već dosta kraćeg vijeka, ali dobro uštelan performansama je jači od serijskog SP180.
Četverotaktni motori su priča za sebe i ne preporučam ti ih ako misliš šerafit puno po njima jer su kompliciraniji dosta od 2T motora. To eventualno kasnije kad ti sve ovo dosadi
Ja osobno vozim slabiji base setup, motor ide barem 25% bolje od serijale 50-ccm, a napravio sam preko 30 000 km
Base setup tipa TP trophy + LeoVince ZX traje bez problema 30000 km uz zamjenu karika na 15000