Općenito > Propisi

Sigurnost-Zašto "zujalice" na skuterima nisu zakonski obavezne?

<< < (3/8) > >>

dhorvat:

--- Citat: robert - 15 Siječanj, 2010, 23:44:05 ---jako dobra tema, ja uvjek zaboravim ugasit žmigavce.
mislio sam si već od davno ugradit tako nešto.

--- Kraj citata ---

Kolega, to te moram upozoriti. Bili smo na toliko meeteva već i svaki puta kad sam gledao zaboravio si ugasit žmigavac i znao je raditi i par minuta. Ponekad zbog prekidača ali često zato jer si zaboravio  :nono: Ajde dobro, u koloni smo pa nikome ništa, ali u prometu je to gadna stvar  :laughing7:

U tom slučaju je PUNO SIGURNIJE da uopće ne daješ žmigavce. Jer kakve su šanse da nekom odalamiš retrovitor sa auta koji ti je iskočio pred tebe ako si ti zapravo svojim žmigavcem njemu dao do znanja da skrećeš tamo odakle on izlazi. I onda odjenom WTF? Tip iskočio ispred tebe, j#beš mu sve po spisku, a zapravo ti si kriv jer imaš žmigavac. U autoškoli se uči da ako vidiš tuđi žmigavac da se pripremaš na kretanje jer čim on ima upaljen žmigavac više mu ne oduzimaš prednost. Teško je to doduše dokazati kasnije, ali tako je  :dontknow:

S druge strane, ja stalno palim žmigavce na skuteru, čudim se kak mi u ovih 80 tkm nije već prekidač otišo (dok prekidač na novim Aeroxima nesmiješ ni krivo pogledati  :toothy3:) i možda sam 3 ili 4 puta u životu zaboravio ugasiti žmigavac  :laughing7:

Sve je stvar navike. Vozit se ionako ne smije bez razmišljanja. Mora se gledati na komandnu ploču, tome ona i služi. Tako ti se isto u autu može desiti, zasvijetli ti crvena lampica da ti je puko klinasti remen i ti voziš i ne gledaš u komandnu ploču i auto ti se pregrije i zakuha rashladna tekućina  :laughing7: A i te zujalice u autima, kako ću je ja čuti ako slušam muziku i to samo na pola jačine u svakom novijem autu koji nema neke posebne zvučnike?  :dontknow:

Ne kažem ja da te zujalice nisu dobre, dapače! Ali zakonska primjena neće sigurno tako skoro jer su to nebitne stvari. Bitno je ko ima kaj u glavi  :notworthy:

Tolko od mene  :icon_thumright:

robert:

--- Citat: dhorvat - 16 Siječanj, 2010, 08:18:50 ---Kolega, to te moram upozoriti. Bili smo na toliko meeteva već i svaki puta kad sam gledao zaboravio si ugasit žmigavac i znao je raditi i par minuta. Ponekad zbog prekidača ali često zato jer si zaboravio  :nono: Ajde dobro, u koloni smo pa nikome ništa, ali u prometu je to gadna stvar  :laughing7:

U tom slučaju je PUNO SIGURNIJE da uopće ne daješ žmigavce. Jer kakve su šanse da nekom odalamiš retrovitor sa auta koji ti je iskočio pred tebe ako si ti zapravo svojim žmigavcem njemu dao do znanja da skrećeš tamo odakle on izlazi. I onda odjenom WTF? Tip iskočio ispred tebe, j#beš mu sve po spisku, a zapravo ti si kriv jer imaš žmigavac. U autoškoli se uči da ako vidiš tuđi žmigavac da se pripremaš na kretanje jer čim on ima upaljen žmigavac više mu ne oduzimaš prednost. Teško je to doduše dokazati kasnije, ali tako je  :dontknow:

S druge strane, ja stalno palim žmigavce na skuteru, čudim se kak mi u ovih 80 tkm nije već prekidač otišo (dok prekidač na novim Aeroxima nesmiješ ni krivo pogledati  :toothy3:) i možda sam 3 ili 4 puta u životu zaboravio ugasiti žmigavac  :laughing7:

Sve je stvar navike. Vozit se ionako ne smije bez razmišljanja. Mora se gledati na komandnu ploču, tome ona i služi. Tako ti se isto u autu može desiti, zasvijetli ti crvena lampica da ti je puko klinasti remen i ti voziš i ne gledaš u komandnu ploču i auto ti se pregrije i zakuha rashladna tekućina  :laughing7: A i te zujalice u autima, kako ću je ja čuti ako slušam muziku i to samo na pola jačine u svakom novijem autu koji nema neke posebne zvučnike?  :dontknow:

Ne kažem ja da te zujalice nisu dobre, dapače! Ali zakonska primjena neće sigurno tako skoro jer su to nebitne stvari. Bitno je ko ima kaj u glavi  :notworthy:

Tolko od mene  :icon_thumright:

--- Kraj citata ---
ko? ja? NIKADAAAAA :laughing11: :laughing11: :laughing11:

dhorvat:

--- Citat: robert - 16 Siječanj, 2010, 09:04:58 ---ko? ja? NIKADAAAAA :laughing11: :laughing11: :laughing11:

--- Kraj citata ---

Pa dobro, karikiram. Nemoj sad mislit da sam mislil za ozbiljno  :toothy12:

cvele60:
Ajd sad nebitno al zaboravnost ide sa godinama  :icon_biggrin: I meni se to desava al ima leka i za taj problem....vrlo lako se pravi...

Izrada zvučne signalizacije za žmigavce.
Potrebno je kupiti zujalicu na 12 V i grec (pretvara naizmeničnu struju u jednosmernu, mora grec, zato što se polaritet na signalnoj lampici u instrumental tabli menja, kad radi levi žmigavac je + a kad radi desni je - tako da bi žujalica radila samo na pola režima).
Grec ima četiri kontakta (nacrtani su +, - i dva ~) lemite + na crvenu žicu od zujalice, - na crnu žicu  (naravno proveri koja je +, najbolje na akumulatoru) a sa ~ spojite žice koje idu na lampicu za signalizaciju žmigavaca, belu i rozu (vode do signalne lampice za žmigavce) koje ulaze na široki konetor ispod instrumental table.

R@kija:
keeway mi je imo zvucni signal i nikad ga nisam zaboravio ugasit..ali na piaggiu nemam to i puno puta zaboravim al jbg..

u autoskoli sam npr. kad sam polago nije bilo zvucnog i stalno sam zaboravio ama bas svaki put i jedino sam na ispitu odvozio savrseno ahhahahhah

baotiani imaju to..al na njima cujes da si dal žmigavac 50m bokte..kako smo se smijali kad se frend sa baotianom vozil mi sjedimo ovaj skrece iz ulice i cujes ga kad doalzi hahahaha

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju