Općenito > Propisi
Sigurnost-Zašto "zujalice" na skuterima nisu zakonski obavezne?
Branina:
Mislim da bi se svaki vozač trebao složiti da su "zujalice" (zvučni upozorivači uključenosti žmigavca (pokazivača smjera kretanja)) od velike pomoći u gradskoj vožnji.
Vjerojatno svaki automobil danas ima ugrađene slične "zujalice" a skuteri to nemaju. Zar u 21. stoljeću takva stvar još nije zakonski regulirana?
Teško je pratiti display kad ti je pogled usmjeren na cestu, na druge sudionike u prometu.
Što ja znam, ne postoji sistem automatskog gašenja žmigavca nakon prolaska zavoja (kao kod auta) ali bar te zvuk upozorava da nisi ugasio žmigavac.
Ako tog upozorenja nema, dolaziš na novo križanje s neizgašenim žmigavcem te time daješ krivu poruku drugima, -> da skrećeš desno odakle npr. izlazi vozilo a ti ustvari ideš pravo, on krene iz bočne ulice (misleći da ti skrećeš i da ne smetate jedan drugome) i što se može dogoditi? Sudar!
Trebalo bi pokrenuti peticiju za izmjenu zakona tako da se:
1. ni jedan skuter ne smije više registrirati bez zujalice (ili ako postoji neko slično rješenje) jer vozaču treba jasna pomoć/signal o upaljenom žmigavcu!
2. uvoznici skutera ne mogu napraviti homologaciju bez tvornički ugrađenih "zujalica"
-Zanimaju me vaša mišljenja zašto "zujalice" nisu u RH zakonski obavezne nego su ostavljene kao izbor dodatne opreme?
-Zna li netko kakvi su propisi o ovome u drugim zemljama, npr. u Italiji - domovini skutera?
robert:
jako dobra tema, ja uvjek zaboravim ugasit žmigavce.
mislio sam si već od davno ugradit tako nešto.
Jankkec:
pa svaki skuter na instrument ploci ima indikator pokazivaca smijera. Ja recimo nisam mogao proci tehnicki jer mi to nije radilo.
Neki skueri tipa Beverly imaju i zvucni indikator, to je recimo super stvar jer nemoras gledat instrument plocu.
Ja recimo uopce nemam instrument plocu i to je velik problem, nonstop klikam gumbich za gasenje zmigavaca jer nikad neznam jer blinkaju il ne.
robert:
pa na zvučni indikator i misli. kao dodatni uz lampivu koja i onako žmiga :icon_thumright:
Faba:
Dobar prijednog,ali tesko da ce to bit zakonski regulirano.U Hrvatskoj ima stvarno puno nelogicnosti,npr. mladi vozac nesmije vozi moped brze od 40 km/h,a to stvarno moze bit opasno :nono:,a bas nih briga hocemo li mi ugasit zmigavce ili ne :toothy3:
Ja problem rijesim tako da kad palim zmigavac,odmah ostavim prist na onom gumbu za gasenje.Na taj nacin zaboravio sam ugasit samo par puta :icon_thumright:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju