Evo listam po forumu i nekako mi najbolje izgleda da ovdje nastavim pisati o projektu buduci da nije skuter u pitanju pa se nadam da cu malo doprinjeti posjecenosti ove teme.
Dakle pocetak:
Jedan dan nakon jako dugo ponavljanja istog oglasa za neki motor Gilera MXR 125 na tv oglasima mi je vise dosadilo i odlucio sam provjeriti koji je to motor odnosno na cega to "cudo slici " jer sam ocekivao neku krosu ili nesta slicno . Tada strasno iznenadjenje kada sam 10 sec goglanja pronasao sliku i odma se zaljepio. Cijena 2500kn problem nece da pali... Hm... 2500 kn nemam ,a to sto ne pali uopce nisam ni najmanje brinio.
Odlazim do covjeka sa drustvom da malo pogledamo pilu ,stanje nije bajno, ali ni lose. Promisljam uzeti ili ne!?!?! Odlazim sa ekipom na pice u birc koju ulicu nize da malo bolje promislmo prije nego dodjem kuci staroj sa milim osmjehom da mi pozajmi koju tisucu za motor
jer eto ona dva u garazi mi nisu dosta
...buduci da radim i samo koji dan me dijeli od place stara pristaje ali naravno sve moram vratiti kroz koji dan na placi tj...njoj ide placa
I tako vracam se do covjeka kupujem pilu za pristojnu cijenu 2000kn na dan gospodnji 19.07.2008 godine.
Sada prvi problem o kojem nisam previse mislio ,kako dovesti motor iz Ruscice kuci u Slavonski Brod....
?
Obdaren viskom ludosti i adrenalina odlucimo se na slepanje motora bez registracije, koji ne pali i jos papiri nisu na mene sa ispustenim gumama tako da ja na motoru drzim uze koje je pricvrsceno za rep od NRG koji vozi kolega (vuk sa foruma) kojem ovim putem jako zahvaljujem sto nije stedio svoju bestiju i nije se bas jako prepao kada je naisao murjak na motoru
I tako imali smo super srecu ,nakon cca 50 metara naletimo na vulkanizera koji nam napumpa gume pa se dalje lakse kotrljalo.
Dalje ide laganini ugodna i jako bolna voznja cca 30-50 kmh jer mi ruke otpadaju buduci da se nismo usiudili vezati motor za skuter u slucaju nekih komplikacja da se mozemo razdvojiti.
Veliki problem ....murjak na motoru ... Prijatelj koji je vozio ispred nas moj skut kasno ga je skuzio i nije nas stigao signalizirati i kako prolazi kraj murjaka ,murjak okrece glavu za 180 stupnjeva jer mu je moj runner ocito poznat
(hehe tako je kada ne vec koju god vec pokusavaju zaustaviti ) . Moj frend od paranoje po gasu i bjez a murjak nezana oce ili nece za njim pa se okrece i spazi NRG koji je mene slepao. Na brzaka pustam spagu i vuk isto gas te nestaje u vidu magle, a mene nastavlja voditi inercija na neispravnom motoru. Murjak se okrece i gleda za NRG ,okrene se pogleda mene i samo po gasu prodje,,,pratim da se nece okreniti da ne skuzi da nemam tablice i slimuliram da vozim (a motor ugasen samo sto ne stane..
)
Nije se okrenio ,nije me skuzio , dolazim do obliznjih kuca tu doguravam motor i dolazim sebi od soka te zovem konjicu da se vrati dalje pomoc...
Nakon koji sat dolazimo kuci i tu padamo od umora guranja motor itd....
Evo slika prije kupnje : Na motoru je jedan od sudionika akcije ,nisam ja!
Dovezen u dvoriste ,tu odma pada jos jedna fotka : Joj kako je lijepi...
Od vlasnika sam dobio i puno dokumentacije tj slika i ostaloga sta je on sve na njemu radio kako bi bio upoznat sa stanjem koje nije ni priblizno kako se na prvi pogled pogotovo na fotki cini...
Na fotografiji se ne vidi puno toga stanje plastika nije bilo bas ok ,,,radite su puno puta i sa dosta propusta ,svaka plastika je lomita nekoliko puta svaki dio je pretrpio neki udarac ,mislim da je ovaj motor dosta kostiju polomio vlasnicima koji ocito nisu bili njezni.
Cim je dosao pocelo se sa promatranjem u garazi i dijagnoza :
Diagnoza : Odluka pada ipak je to GILERA koju sam tako zavolio i postao pravi obozavatelj kada sam prvi puta sjeo na svoj runner (nakon yamahe ) i do usiju se zaljubio ,taj skuter ne ide iz garaze makar imao i R1 ili DUCATI 999 on ce biti vjecno moja prva ljubav. Nitko nesmije sarafati po njemu osim mene ,nece neki meni tamo kvazi majstori dirati skut. Pa sam sve poceo uciti i sam raditi ,sada ga znam u svaki saraf i sama sudbina nas je spojila
Uglavnom da se vatim mxr_u ... cvajo 125ccm iz godina kada je gliera imala veci sjaj nego sada i pravila prave pile koje su bile na tronu i zaljevane pobjednickim sampanjcem mi je u rukama stanje nije mi vise bilo bitno ,taj motor ce na stol ,facelifting i pomladjivanje ,zamjena starih organa sa mladjim davaocima i na kraju stroj iz 90_etih koji ce brijati sve nove 125 i pokazati kakvi su se motori prije radili.
Euforija je tu ,vizija isto pare nisu ali nema veze snaci cu se vec nekako.
Proces krece od nule .. sve ide dole ...
Stanje masine ....JAKO LOSE ...
Radilica ima lufta na bacanje klipnjaca radi gore dole cca 3 i vise milimetra a ljievo desno nekoliko koliko god treba ... lamelice se ne zatvaraju ,pukotina na bloku itd...itd.. i onda se prethodni vlasnik cudio sto nece upaliti.... e da i jos montirana visoko tunerska fensy poznata Super Bosna svjecka....
Klip izubijan odozgo od razletitog iglicastog sa klipnjace ...uf prava katastrofa...da je to gledao netko normalan ta masina bi zavrsila u smecu.
Evo vidi se lezaj radilice tj. klipnjace donji na radilici ono sto je od njega ostalo ...dalje sve mozete zakljuciti
Masinu nosim kod Zdenaka ..Brodjani ga znaju ...to radim jer nemam puno iskustva sa motorima i zubcanicima brzina itd. do sada sam samo sarafio skutere....
Narucuju se novi lezajevi (svi lezajevi ...) nova klipnjace ,radilica ide na raspresavanje i blansiranje , napuknuti dio kucista se vari (varenje aluminija)
Sve se slaze ,nove brtve se prave itd.....