Tehnički kutak > Tuning skutera

Honovanje???

<< < (5/11) > >>

Mr J:

--- Citat: gokiSP - 13 Lipanj, 2009, 12:13:00 ---kako ne zadrzava ulje? jel nije logicno da ce frisko honan cilindar koji ima te pore po sebi manje od 1 mikro metra vise drzat culje tj. smjesu na stjenci cilindra nego neki cilindar koji je presao 20-30 tisuca i kojemu su te pore puno manje? s ovim ostalim se slazem i to sam isto i napisao... :icon_thumright:

--- Kraj citata ---

recimo 2t motor...

Uzmi neka se vrti na 4000rpm to je 133 prelaska klipa po povrsini cilindra u jednoj sekundi!!! (u jednom okretaju klip predje povrsinu cilindra 2 puta DMT-GMT-DMT)
Mislis da se nesto uspije pomaknuti u toj brzini :)=

Na povrsini cilindra se stvara fini film koji smanjuje trenje i omogucava manje trošenje karika :icon_thumright:

gokiSP:
ne, ne radi se zbog zadrzavanja ulja ali ulje se zadrzava na stijenci cilindra u tim porama od honanja...jbg moguce da sam i u krivu...al zato si ti tu... ;D

3alfa3:
Utori u cilindru koji ostaju nakon honanja prvenstveno sluze kako bi se karike razradile u razumnom periodu (sto prije). Ukoliko bi stjenka cilindra bila "kao ogledalo", kompresija bi bila u pravilu manja nego nakon razrade u honanom cilindru.
 Sto se karika brze razradi, to ce bolje dihtati, kompresija ce biti veca, a snaga mashine veca.

U vezi zadrzavanja ulja....
Ima to smisla. Prvo mi pada na pamet da kod hladnog starta karike nece strugati cilindar u toj mjeri kao kad postoji mala kolicina ulja u tim utorima.

Jos jedan primer zadrzavanja ulja...
Na cilindrima koji imaju pregradu u ispuhu (svi bolji midrace i svi high-end) se u cilju smanjivanja temperature te pregrade (kako se nebi povecala od temperature i zacvikala klip) u klipu na dijelu koji prolazi preko pregrade ubuse 2 rupice u kojima se ulje zadrzava i tako koliko-toliko hladi pregradu.

Mr J:
Izbrisano by Mr Jay

gokiSP:
dobro to naravno znam i jasno mi je da je brusenje gruba obrada a honanje fina obrada i jano da naravno nakon brusenja cilindar nije u stanju voziti i zato se hona da se to izgledi i da se smanje odstupanja na minimalu...jasno mi je i ovo sto je alfa rekao za razradu karika...ali i dalje mislim da se i u tim porama zadrzava neki postotak ulja i da se bolje zadrzava u frisko honanom cilindru nego vozenom...znaci ocu reci samo to da se u frisko honanom cilindru bolje zadrzava ulje na stjenci cilindra nego na vozenom cilindru...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju