dobro to naravno znam i jasno mi je da je brusenje gruba obrada a honanje fina obrada i jano da naravno nakon brusenja cilindar nije u stanju voziti i zato se hona da se to izgledi i da se smanje odstupanja na minimalu...jasno mi je i ovo sto je alfa rekao za razradu karika...ali i dalje mislim da se i u tim porama zadrzava neki postotak ulja i da se bolje zadrzava u frisko honanom cilindru nego vozenom...znaci ocu reci samo to da se u frisko honanom cilindru bolje zadrzava ulje na stjenci cilindra nego na vozenom cilindru...
Cilindar shvati kao vodilicu klipa, tj. karika... Sto znaci da se moraju prilagoditi jedno na drugo... Nemoguce je strojnom obradom dobiti idealnu dimenziju cilindra za odgovarajuce karike... Honanjem se "prilagodjavanje" karika na cilindar i obrnuto svodi na minimum... Tek nakon izvjesnog vremena - prijedjenih kilometara ili sati rada motora se neuhodani rad karika po cilindru pretvara u izuzetno ustimani i uhodani putujuci orkestar... Kada su karike nove i cilindar doveden na predvidjenu tolerancijsku mjeru slijedi razradjivanje (prilagodjavanje jednog na drugo)...
Pritisak karika na povrsinu cilindra je veci na pocetku, nakon razrade se smanjuje cime se smanjuje i trenje i samo zagrijavanje - na taj nacin se povecava iskoristivost masine.
Samo je jedno izvjesno vrijeme masina u optimalnom stanju (kada ima maksimalnu iskoristivost) a to je onda i samo onda kada je pritisak karika na povrsinu cilindra tocno onoliki da ne omogucava pad kompresije a da ujedno i ne stvara negativno trenje koje ce stetno djelovati na gibanje klipa unutar cilindra, sto se karakterizira povecanjem topline.
Gorivo ima svoju kalorijsku vrijednost, ta kaloricna vrijednost nemoze nestati nego se dijeli na RAD koji smo dobili od motora i koji smo pretvorili u gibanje i na proizvedenu toplinu protiv koje se borimo sa hladjenjem motora.
Iskoristivost je veca ukoliko je RAD veci.