evo da napišem i par riječi u vezi coste nakon ugodnih 200+ km druženja sa istim na nexusu 250..
pa ajmo redom početi od samog starta..
variomat odlično i odlučno prenosi snagu agregata na kotač i podlogu s tim da je znalo doći i do proklizavanja stražnjeg kotača ako je bilo kamenčića po cesti usprkos nadasve fantastičnim gumama dunlop scoot smart koje se voze na spomenutom nexusu
na startu kod odvrtanja ručice gasa do kraja okretaji motora su cca 7900-8000,to i jesu okretaji kroz ubrzanje koi s minimalim rastom prate ubrzanje i povećavanje brzine..skuter ima jednolično ubrzanje od 0 pa sve do preko 130 kmh (okretaji na brzini od 130kmh su između 8200 do 8300 a na brzini od 140+ su 8400)..
međuubrzanja su također iznenađujuća i vario reagira bez ikakvih zadrški,odma skače u optimalne okretaje (npr ako kruzate na 80kmh na sat pri 5000rpm,otvaranjem ručice gasa okretaji odma skaču na 8000 rpm i skuter 'ljepi' za sic),bilo da sam vozil sam ili sa curom ko suputnikom (znala je vikat i lupat me pod rebra ako sam pre naglo stiskal gas pa je par puta poletjela unatrag i lovila se za kaj je stigla da se zadrži na skuteru
)
kak je već napisano,skuter osjeti svaki milimetar dodavanja ili otpuštanja gasa i odlučno reagira..
na otpuštanje gasa motor osjetno usporava i padaju okretaji kaj nie bil slučaj do sad ni sa jednim isprobanim variomatom..
najveći dokaz kolko vrijedi ovaj vario bil je dok sam nakon tih 200+km skinul j.costu i stavil serijski vario sa serijskim rolicama,to je bil šok i nevjerica kak skuter 'ne ide' nakon daun grejdanja..čak je i cura skužila i osjetila kak je skuter tromiji i sporiji (ko da s trkaćeg konja zajašiš kravu muzaru,hahahah)
konstrukcijski dio smo već opisali,samo još da velim da nema nikakvih znakova trošnje ni 'tampona' a ni bilo koje druge komponente variomata..
debeli palac gore za j.costu
po mom mišljenju i dosadađnjem iskustvu definitivno vario numero uno