Tehnički kutak > Tuning skutera

deklo getribe

<< < (13/16) > >>

3alfa3:
Sto se gubitka na ubrzanju tice...

Crveno je originalna getriba, a crno dulja.
Vidi se jasno da na kracoj getribi kuplung prije prestane proklizavat i od tog trena skuter ubrzava maksimalno do trena kad varioamt ode do vrha sa remenom. Od tada na dalje moze brze samo povecanjem okretaja sto skuter i radi, ali onda dolazi do pada snage i kraja ubrzavanja.
Skut sa duljom getribom gubi nesto na startu iskljucivo iz razloga sto kuplung dulje proklizava, a kad mu kuplungodradi, onda ubrzava kao i sa orig. getribom.

Razlika je sto je skuter sa kracom getribom zapravo par metara ispred njega jer je raniej kuplung obavio svoje, ali sve sjeda na svoje mjesto kad skuter sa duljom getribom postigne brzinu gdje skut sa kracom vise ne moze brze jer ovaj sa duljom i dalje ubrzava i prestise skut sa kracom.

3alfa3:

--- Citat: Benjamin - 17 Siječanj, 2009, 02:20:04 ---Znaci skratiti getribu..koju da kombinaciju odgiram..na kolko skratiti 10 - 15% kaj trebam mjenjat..

--- Kraj citata ---

To jako ovisi do kud zapravo remen dodje i koliko mu fali.
Ali ako si dobio 10 km/h, a trebao si nekih 20 km/h, onda pretpostavljam da ti treba oko 5-7% kraca getriba.
Ne 10% kraca jer otpor zraka i kotrljanje raste na kvadrat pa je zato mozda dovoljno i 5% smanjit getribu.

Sve pod pretpostavkom da sa serijskom getribom dodje remen do vrha

Benjamin:
to mi je jasno..to sam i uzivo isprobao..znam o cemu pricas...ista stvar s autima i duzim i kraicm getribama...klasika..

Benjamin:

--- Citat: 3alfa3 - 17 Siječanj, 2009, 02:23:12 ---
--- Citat: Benjamin - 17 Siječanj, 2009, 02:20:04 ---Znaci skratiti getribu..koju da kombinaciju odgiram..na kolko skratiti 10 - 15% kaj trebam mjenjat..

--- Kraj citata ---

To jako ovisi do kud zapravo remen dodje i koliko mu fali.
Ali ako si dobio 10 km/h, a trebao si nekih 20 km/h, onda pretpostavljam da ti treba oko 5-7% kraca getriba.
Ne 10% kraca jer otpor zraka i kotrljanje raste na kvadrat pa je zato mozda dovoljno i 5% smanjit getribu.

Sve pod pretpostavkom da sa serijskom getribom dodje remen do vrha

--- Kraj citata ---

Dobro to sami mislio..ja bi ju skratio na nekih 15% ...koji zupcanik bi trebao zamjeniti..koje solucije imam na izboru...ak sam dobro skuzio..trebao bi onaj mali zupcanik nac s 14 zubiju..onda i reko da je 15% produljenje..ili tak nes...

3alfa3:

--- Citat: Benjamin - 17 Siječanj, 2009, 02:24:12 ---to mi je jasno..to sam i uzivo isprobao..znam o cemu pricas...ista stvar s autima i duzim i kraicm getribama...klasika..

--- Kraj citata ---

S tim da je kod skuta varioamtski prijenos koji izjednaci ubrznje jer variomat jednostavno drzi remen u kracem omjeru pri istim okretajim i brzini na skuteru sa duljom getribom. On kompenzira razliku koja postane vidljiva tek kad varioamt odradi do kraja i prijenos postane fiksan. Tada sku sa duljom getribom ide brze od onog sa kracom

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju