Tehnički kutak > Tuning skutera

piaggio nrg-Ležajevi radilice

(1/9) > >>

RideRR4EveRR:
Imam problem i trebo bi ga što prije rješit. Frendu se razletila klipnjača na NRG 2007 imo je 5 t km serijala i 1500 km sa mhr replicom. uglavnom bilo je dosta zezancije oko tog motora i fušešrarenja a nedugo prije  puknuča klipnjače su "ugrađivani " novi ležajevi radilice. Sad je frend išo stavit rms-ovu radilicu i nove ležajeve i dao opet tom liku koj je uprešavo iste prije puknuča klipnjače... i sad je to sve sfušario opet nekako krivo uprešo i ja bi to trebo složit i spasit  a neznam od kud da počnem  :laughing7: . Znači:
1. Dosjedi ležajeva imaju male crtice koje je ležaj napravio krivom ugradnjom. Jeli to smijem popravit malo vodobrusnim? nije jako
2. drugi ležaj je zapeo na radilici jel je to boga pitaj kako bilo nabito unutra. Kako isprešati taj ležaj sa radilice a da se ne ošteti puno ?
3. Jeli za te blokove bolje stavit ležajeve na radlicu pa onda zagrijat blokove i to ljepo uprešat ili je bolje ležajeve u blokove pa radilicu uprešat unutra.
4. Ako je bolje prvo na radilicu ležajeve kako ih uprešat na radilicu bez da se oštete (ležajevi su c4) . Nikad nisam radio sa varioantom ležajeve na radilicu pa u blok, samo prvo ležajeve u blok pa radilicu....  :help:

ive_91:
dosjede na bloku ne diraj.

lezajeve sa bloka izbij ako su nutra (stavi nekaj zeljezno punog presjeka na lezaj i jako udari tak da iz prve lezaj frkne van.)

lezaj sa radilice odnesi majstoru nekom (tokar, mehanićar...) koji ima presu i nastavke za postolje prese... stave se dvije ploćice i presom se stiska radilica prema dole lezaj ostaje radilica ide dole (ili gore) i to je najbzebolniji nacin.

kupi nove lezajeve skf c3/c4 (moze i ntn japan, kojo japan, fag, snr)

prvo radilici nauljit dobro iglicasti lezaj i dosjed lezaja na klipnjaci gore lijepo namazat uljem i ubacit ju u ledenicu preko noći.

lezajeve ujutro lijepo ubacit u lonac sa uljem... pozeljno napravit neko postolje da nisu bas na dnu lonca neg u sredini nivoa ulja... i tak ostavit da se zagriju onak.. po prilici na 70°

onda brzo uzet radilicu iz frizera, i lezaj s termo rukavicom stavit na radilicu (pazi jako da ti neide na koso jer onda imas balaj i lezaj u smece) inace ti taj lezaj samo sklizne dole i drzi ga malo dok ne prime radilicu... isto se ponovi i sa drugim polom radilice.

zatim to ostavis sat dva vani da se istemperira obrises svu vodu nauljis lezajeve i radilicu i opet preko noci u ledenicu..

drugo jutro dok pripremas blokove  (sve klinicki bolesno cisto) uzems blokove tak ciste i fenom ih zagrijes na nekih 60-70 stupnjeva najbolje mali cijeli i veliki barem do pola... (ja sam ih grijao u pečnici)
prvo uzems veliki blok i fixiras ga na nesto ubacis radilicu sa lezajevima (isto pazit da neide u koso) kad ubacis radilicu brzo namazi sa diht masom malo dosjed bloka i mali blok vadi iz pecnice i stavi gore na ovaj uzmi srafe i sve stegni po dijagonalama... par puta tucnes cekicem lagano (tek tolko da si ziher) i zatim samo uljem po lezajevima i radilici i karteru...

nakon kaj malo prstom pobrises visak diht mase...

stavljas semeringe... pazi da idu ravno i nemoj ih nabit jako jer onda se prislone na radilicu.

i kad to obavis bit ces jako umoran i uzmi si jedno 0.5l hladno pivo sjedni ispred blokova i divi se svom izvrsno i doktorski obavljenom poslu..   :icon_thumright:

Dirk23:
Ma ja to ne kuzim, i citao prije da ljudima odlaze radilice, relativno brzo, moja je odradila 14000, na serijali, i sada sa mhr replikom 3500, serijska, i nema nikakvih problema, da lupam u drivo, yasuni r je gore, i ne stedim ga, naravno zagrijavam prije voznje, ali sa radilicom, sve ok, ne lupa nigdje i nema problema, ja ne kuzim sta vi radite sa time, imam drugu radilicu, novu, u ormaru, ali necu je stavljat, dok jos ne stignu drugi kusi, makar imam osjecaj, da bi ta serijska izdrzala jos barem 7000!

3alfa3:

--- Citat: RideRR4EveRR - 21 Studeni, 2008, 21:47:13 ---Sad je frend išo stavit rms-ovu radilicu i nove ležajeve i dao opet tom liku
--- Kraj citata ---

Uporan je taj tvoj frend

--- Citat: RideRR4EveRR - 21 Studeni, 2008, 21:47:13 ---1. Dosjedi ležajeva imaju male crtice koje je ležaj napravio krivom ugradnjom. Jeli to smijem popravit malo vodobrusnim? nije jako
2. drugi ležaj je zapeo na radilici jel je to boga pitaj kako bilo nabito unutra. Kako isprešati taj ležaj sa radilice a da se ne ošteti puno ?
3. Jeli za te blokove bolje stavit ležajeve na radlicu pa onda zagrijat blokove i to ljepo uprešat ili je bolje ležajeve u blokove pa radilicu uprešat unutra.
4. Ako je bolje prvo na radilicu ležajeve kako ih uprešat na radilicu bez da se oštete (ležajevi su c4) . Nikad nisam radio sa varioantom ležajeve na radilicu pa u blok, samo prvo ležajeve u blok pa radilicu....  :help:

--- Kraj citata ---

1. ne diraj, a ako je lezaj jos u bloku, zagrij sa druge strane blok oko 80-100C i lezaj ce lakse izaci
2. sa 2 klina jedan nasuprot drugom se "podkopa" lezaj
3. biraj sto ti pase: http://www.mojskuter.com/forum/index.php?topic=6357.0
4. lezajeve zagrijat u ulju na 80-100C, a radilicu drzat prije ugradnje par sati u frizeru (iako nije potrebno, ali bit ce lakse)

RideRR4EveRR:
Problem je šta nemam kome nosit to na prešu... Ništa budem kupio opet ležajeve iako mi je jako žao ovih jel su jako skupo plačeni (neču nit pisat kolko jel mi niko neče vjerovat)  :toothy12: . Onda ču na metodu ležajevi na radilicu pa radilica u blok iako na to metodu prvi put radim. Jel ima onda ko još kakvu ideju kako skinut ležaj sa radilice da se ne ošteti radilica jel je nova .... ?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju