Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Yamaha Aerox 50 2T - pomoc oko (orig.) delova i materijala  (Posjeta: 156 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DukeLander

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYears
  • Moj Skuter: AEROX 50
Pozdrav drustvo!

Prvo izvinjenje na poduzem postu.
Cisto da razjasnim, mehanika mi uopste nije strana, cak naprotiv ali uopste nisam upoznat sa Aeroxom, otud toliko pitanja.
Motor je standard, nema tuninga i zeleo bih tako da ostane.

Proslog leta se Aerox pri dodavanju gasa poceo gusiti/ne prima gas, sto bi trajalo par sekundi i onda krene kao lud, praceno sa povecanom potrosnjom.
To je bivalo sve gore i gore + pocelo negde sitno da kaplje ulje/gorivo pa odlucih da sredim karburator pre ove sezone, misleci bice gotovo za popodne.

Medjutim....

Kao sto vidite u privitku, imao sam sta da vidim kada sam otvorio motor. Iskreno sam u cudu da je motor uopste isao...
Ne znam ko je bio genije koji je sve to budzio (pogotovo umetnicko delo na usisnoj) ali zahvaljujuci pokusaju skidanja vezica uvideh da su creva u jako losem stanju tj pucala su na primenu najmanje sile pri pokusaju skidanja.
Posto su to creva od rashladnog sistema, videh da je tecnost prepuna taloga i kamenca te ispustih kompletnu tecnost kod pumpe gde sam na kraju ocekivao da vidim i aligatore, sta je sve izaslo...
Karburator mi deluje da nije original ali i da jeste pola delova i dihtunga fali u njemu. Ocekivano svecica kao da je kopala u rudniku uglja, uzeta nova odgovarajuca NGK. Jednosmerni ventil takodje bio neispravan, sto sam vec zamenuo novim kao i usisnu granu.

Takodje hteo ostatak da narucim i tu (sto ce mozda nekom glupo zvucati) nailazim na probleme, gde moram napomenuti da sam u Nemackoj, zbog nabavke delova/trzista.
Problemi su sledeci pa ako vas ne mrzi da odgovarate, zahvaljujem se unapred:

- Hteo naruciti original Delorto karb sa automatskim saugom i videh da cena varira od 50 do 150 eura sa nekim primedbama kupaca da nisu original. Kako prepoznati original?
Ovaj mi lici na originalni:   https://dellorto-shop.de/vergaser-standard/241744/vergaser-dellorto-phva-12-ps?c=1592
Da li gresim?

- Da li uopste ima smisla narucivati original za 100 eura? Motor je star skoro 30 god, to je osnova pitanja a ne novac. Ovde nisam pametan iskreno

- Upitan kvalitet vazi i za creva, izgleda naci kvalitetna je premija. Tu takodje nailazio da je metar creva 60e... Promere creva sam provalio ali sta da gledam, koje marke?

- Rashladna tecnost - Yamaha Manual kaze "High quality ethylene glycol antifreeze containing corrosion inhibitors for aluminum engines". Kada trazim na netu daje mi gomilu razlicitih tipova tecnosti. Koja je proverena marka/tip, da ne moram opet aligatore da isterujem?

- Kada sam vec rasturio pola motora, mislim se i auspuh zamenuti koji je polako na izdisaju. Cene od 40 do nebo je granica eura... Verujem da taj od 40 nije bas odisaj kvaliteta i izdrzljivosti...

To je to ukratko, zahvaljujem se na srpljenju i savetima.
« Zadnja izmjena: 08 Ožujak, 2026, 23:35:16 DukeLander »