Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Novi akumulator  (Posjeta: 8496 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
Odg: Novi akumulator
« Odgovori #40 : 09 Studeni, 2024, 20:02:27 »
Pod suhim sam mislio na AGM akumulator (koji je i u Z750) koji se do prije par godina prodavao nepripremljen (suhi akumulator i u paketu kiselina koja se ulije, ali EU propisi su nacelno zabranili prodaju kiseline odvojeno pa je najcesce moguce kupiti samo akumulator spreman za upotrebu iako se jos tu i tamo moze kupiti i "u kitu").

Kad na primjer kupis novi Kawasaki, datum na akumulatoru nista ne znaci ako i postoji jer ce od tvornice do prodavaca akumulator doci u suhom/nepripremljenom stanju kako bi mu zivotni vijek poceo od trenutka prodaje motora krajnjem kupcu jer bi stajanjem na nekom skladistu u par mjeseci akumulator stradao.

To je akumulator u koji se isto ulijeva kiselina, ali se ona absorbira u "tkaninu" pa ga mozes montirati i okomito i vodoravno jer ne moze iscuriti, a i zatvoren je i bez odrzavanja. Vrlo slican gel akumulatoru u tom smislu i obje vrste su maintenance free za razliku od klasicnog akumulatora koji trazi dolijevanje destilirane vode i koji se mogu montirati samo okomito.  Prednost AGMa je i manje samopraznjenje (moze bez problema prezimiti bez dopunjavanja ako se u medjuvremenu ne trosi), duzi vijek i jaca struja koju moze dati. Ima nesto malo razlike u nacinu punjenja (trazi nesto vecu voltazu), ali isto tako i trazi nesto manju struju punjenja. Na motociklima je prakticki standard vec par desetljeca iako naravno ima modela koji koriste i "obicne" akumulatore, ali to je vise iznimka nego pravilo i u pravilu na jeftinijim motorima.

Stavio sam AGM i na svoj NRG Power jer mi je onaj obican kroz odusak iz kojeg ide crijevo kiselinom izgrizao deklo - i AGM je radio odlicno i na NRG-u. Tako je barem bilo 2005. kad sam kupio NRG Power kad je tek izasao.
« Zadnja izmjena: 09 Studeni, 2024, 20:14:14 3alfa3 »