PRAVLJENJE ĆOPAVE – side stand
Kiša je učinila svoje pa reših da konačno odem u radionicu i napravim tu ćopavu koju nisam imao, a koju prosto volem. Iste nema u ponudi u radnjama , a i da je ima ne bih je kupio.
I evo kratkog opisa kako sam to uradio…
Prvo je trebalo naći, pre svega jako mesto za postavljanje nosača. Trebalo je imati i malo sreće pa da se sve uklopi , a da se ništa ne krati, buši, seče. Našao sam super mesto sa dve rupe, istina malo manje nego sto sam hteo, ali sta je tu je. Mogao sam da provučem samo M6, a voleo bih da sam mogao bar da razbušim, ili urežem lozu za M8 , a za to nije bilo šanse jer bi morao sve da rasturim.
Mesto za nosač ćopave:
Sledeći korak je pravljenje nosača (1) koji treba pre svega da bude dosta jak. Odlučio sam se za lim 8 mm. Inače ovaj okrugao oblik je ostao takav jer sam takav komad imao. Izbušio sam rupe po prethodno uradjenom šablonu, a zatim odredio dužinu, i 2 ugla pod kojim treba da se iseče, a zatim zavari deo koji je ustvari nosač nogice (2) a pre tog dela sam morao da napravim nogicu proizvoljne duzine ( naravno dužu) sa gornjim delom kroz koji ide šraf. Prva rupa viljuške je bila 10mm, a u drugoj rupi je urezana loza za M10.
Zatim sam isekao stari kuglager i uzeo unutrašnji prsten jer je odgovarala rupa(10mm) i ugradio ga u rupu nosača nogice (3) (14mm) kroz koju će ići glavni šraf, M10
Nogica sa gornjom viljuškom
Držač (1) sa nosačem nožice (2)
Posle dosta muke, pozicioniranja i štelovanja, navario sam krajeve ili stopere rotiranja za zaustavljanje nogice u podignutom polozaju i u spuštenom polozaju
a potom odredio i mesto za držač opruge na nosaču.
i naravno odredio mesto za drzač opruga na samoj nožici.Oprugu sam rastegao manje nego sto se inače rasteže jer mislim da je sasvim dovoljna sila koju proizvodi, a ako se nadje za shodno – će čika Neša da navari držač na drugo mesto.
Trebalo je još napraviti i zavariti žicu koja služi za spuštanje i podizanje nožice.
Pošto se sve lepo uklopilo delovi su ofarbani
Rezultat rada je jedna lepa ,,Ćopava’’ ili bočna nožica.
Pozdrav od Uradi sam majstora, čika Neše