Tehnički kutak > Tehnička pitanja
Majesty 180 "death wobble" oscilacije
Corector:
Meni nisu pomogle niti nove gume, niti savrsen balans istih, niti voznja bez kofera, makar kofer drasticno pogorsava situaciju gdje sam se jednostavno pomirio s tim i dobro. Ako probam bez ruku, unutar milisekunde dobijem tako brutalne oscilacije da je to zastrasujuce i nemoguce je odgledati taj show vise od 1 sekunde. Sto je tezi skuter, to je gore. Maxi skuteri su hendikepirani u mnogo aspekata. Sad da idem istrazivati te teske vozilice koje kao da stoje na cackalicama - jednostavno ne vrijedi.
Ali death wobble, i bolje da ga nema. Treba ti nekih 150kmh i malo zesca neravnina da te izbaci iz putanje. Meni je sidewall na zadnjoj gumi stalno frisko matiran i cist od mikro wobblanja. Ne pomaze ni odabir tvrde gume, niti povecan tlak. Jednkstavno je koncept usran i velika ovjesena masa rastura na losem konceptu ovjesa kakav imaju klasicni skuteri. Ak se vozis normalno, onda neces vidjeti hrpu mana.
JogFromYamaha:
stare gume
vjetrobran kofer
a onda putem prednjih vilice, mrtvih nosaca masine, vjencic volana , popigani stup
sve je to jedan od razloga nestabilnosti i tresenja.
Skini vjetrobaran i kufer.
Ako su brzine od 30-60 di trese vjerojatno je do gume ili do prelaganih utega volana.
Ako su gume starije od 2 sezone obavezno gume baciti i nanovo sve.
Neka neko sjedne na motor tezak i gledaj ga odotraga da ti nije koji selenblok popustio, hoce se osjetiti kroz zavoje da npr u jednu stranu lako kipa drok u drugu nece ili ide tesko.
Isto tako treba servisirati vilicu sa novim uljem i semerinzima i pregledati lezaj i stup volana.
Infernus:
problem riješen, stavio utege volana od X9, varijanta za kofer (veliki crni, vrlo teški, a ne manji kromirani). Sad ide ko na autopilotu :toothy11:
Originalni su mali i aluminijski, dakle samo ukras. Bilo je potrebe kemijat jer ne paše inače, originalne utege sam skratio flexom i iskoristio kao nosače piaggiovih utega.
Ne znam zašto sam to morao radit, ne vjerujem da taj problem tvornički postoji, prije da s mojim motorom nešto ne valja ali sad je taj problem uspješno zamaskiran. :drunken_smilie:
balki:
Kod skutera radi okretnosti ne konstruiraju veći "trail" i idu na minimalan "kut volana". Pri tome je sami koncept takav da je previše mase na zadnjem kotaču a premalo na prednjem.
Teški utezi spase situaciju a kad staviš nove gume bit će još bolje.
Prošao to sve na svom skuteru... (Imam jz to i kofer i vizir...)
JogFromYamaha:
Nisi ti nista rjesio s utezima samo si zamaskirao problem, cekaj dok moras kociti po kisi.
Moras rjesiti gumu i vidjeti vilice sta je s njima, sigurno ne trese bezveze.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju