Tehnički kutak > Tehnička pitanja
Majesty 180 "death wobble" oscilacije
Infernus:
imam čudan problem. Yamaha Majesty 180 2004.
Vozi se ok i nema nikakvih naznaka da nešto ne valja dok držim volan. Ako ga pustim, počne oscilirat lijevo desno u brzom ritmu (death wobble). Počne lagano i pojačava se, nisam probao dulje od 2-3 sekunde jer postane žestoko.
Ispravan motor/skuter bi trebao stabilno vozit bez ruku i ić ravno iznad 30-ak kmh i tek sporije od tog se krenut rušit. Dakle ako npr na 70 pustim volan on bi morao još neko vrijeme ić ravno, a ovaj nema šanse. Odma krene u šamaranje.
Logično je reći nemoj puštat volan :toothy11: ali spoznaja da je takav me nervira i malo plaši. Vožnja jednom rukom je isto ok ali ne smijem ga pustit skroz.
Ima tvornički relativno veliki vizir i tvorničke utege volana. Ne izgleda kao da je bio razbijan od napred ali ne mogu garantirati. Koji bi mogao biti uzrok tomu?
EDIT: prednja guma je dunlop scootsmart iz 2018, felga nije udarena, guma ima vrlo blagi felš ("jaje") ali jedva vidljiv, vidio sam i gorih kotača pa nije bilo problema s tim skuterima.
Dal bi pomoglo nova guma, balansiranje kotača i novi seleni nosača mašine jer su sadašnji malo ispucani?
challenbeen:
Prednju gumu zamjeni :headbang:
dario007:
Imas li kofer iza,meni se to desavalo sa kofeeom koji je full natovaren.
ivano_007:
Ista stvar na mojoj x9 sa istim tim smećem od gume. Dao je ponovno balansirati, isti problem. Nisam je još mijenjao pa da vidim jel problem u njoj :dontknow:
balki:
Guma ti je i loša i stara.
Od kočenja joj lamele postanu klinaste u odnosu na podlogu i to bude već pokretač toga voblanja.
Toplo preporučujem Pirelli Diablo ili Angel.
Utege kupi najteže moguće.
Moram napomenuti da to što vobla na manjim brzinama pri labavom držanju volana nije death wobble.
Death wobble se javlja kod većih brzina, pojačava se sa brzinom i nemoguće ga je smiriti čvršćim držanjem volana :headbang:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju