Kod ovog sam radio linearne opruge za vilice Sportcitija. Bilo povoljno. Covjek ima vagu sa navojnom presom na koji stavi tvoju oprugu i time izmjeri snagu federa u kg/cm.
Ako je progresivna onda je ispocetka slabia pa kad se sabije progresivni dio onda pokaze vecu vrijednost.
Znam da razumijes tematiku al da napisem za ostale- fora je da skuter ima veliku masu koju amortizer mora shendlati. Kod motora je to laka vilica, kotac, kocnica.., dok je to kod skutera cijela masina od xx kg + auspuh od x kg + kotac, kocnica i ostalo. Za umiriti tolko mase da ne mlatara i odskakuje po brzim neravninama bi trebao imati jedan setup a za progutati lezeceg policajca ili dulje ulegnuce na cesti koje ga sabija do yaya drugi setup. Kako ih ne rade s dva istovremena setupa napravljen je kompromisno i tu je zaeb.
Ono sto se moze lako napraviti je staviti brand name kvalitetan lagani auspuh (ja tako skino 4kg i olaksao zadnjim amortizerima posao). Drugi korak je neki "tuning" amortizer. Treci korak je kemijanje s nekim amortizerom od R motora ili crossa koji ima podesavanje (preload, rebound, compression fast/slow) direkt il preko linka ali to ce bit muka jezeva. Naravno treba se odmah pomiriti da se to da ograniceno poboljsati (citaj da bude malo bolje nego sto je bilo) jer je masa masine sa blokovima, prijenosom, kotacem, auspuhom i svime ostalim izrazena u desetcima kila nazalost.
RIO Opruge
Medarska 69
+385 91 254 6172